Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi rezultati popisa

Porazni rezultati: U Hrvatskoj danas živi 3,88 milijuna ljudi, u nekim županijama demografska katastrofa

Aktualno Galerija +0 Lidija Brković, ravnateljica DZS-a Galerija 1/1 >>
Državni zavod za statistiku objavio je prve rezultate popisa stanovništva. I porazni su. U Hrvatskoj živi sve manje ljudi.

Popis stanovništva, koji je sa samopopisivanjem počeo početkom rujna 2021., a zatim se nastavio uz brojne poteškoće, konačno je završen.

Pročitajte i ovo Državni zavod za statistiku SUMNJE I OPRAVDANJA Može li se vjerovati podacima iz Popisa stanovništva: Građani nisu čitali objašnjenja ili DZS nije izabrao dobru metodologiju? Slika nije dostupna pobjeda desnice Objavljeni konačni rezultati izbora u Italiji: Georgina Meloni ima uvjerljivu većinu u parlamentu

U Hrvatskoj danas živi, prema prvim rezultatima popisa, 3.888.529 ljudi. To je 396.360 stanovnika manje, odnosno 9,25 posto. Gledano po županijama, najmanji pad je u Gradu Zagrebu i iznosi 2,54 posto (20.073 stanovnika). Slijedi Dubrovačko-neretvanska županija s padom od 5,47 posto i Zadarska s 5,69. 

Najveći pad stanovnika zabilježen je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u kojoj je broj stanovnika smanjen za 19,54 posto, odnosno za 35.083 osobe. Prema popisu stanovništva, u Sisačko-moslavačkoj pad stanovnika iznosi 18,49 posto, odnosno 31.890 stanovnika. Tu je i Brodsko-posavska, u kojoj je zabilježen pad za 17,53 posto, odnosno više od 27.000 stanovnika, objavila je Lidija Brković, ravnateljica DZS-a. 

Manji je i broj kućanstava, popisano ih je 1,4 milijuna, što je 5,31 posto manje nego prije 10 godina. Najveći pad kućanstva bilježi Sisačko-moslavačka županija, a najmanji Grad Zagreb.

U većini županija raste broj stanova. Stambenih jedinica je 2,3 milijuna, što je rast od 4,61 posto, odnosno više od 103.000.

Više od 9000 ljudi radilo na popisu 

Ovo su prvi podaci, napomenuli su, i postoji mogućnost da će se neznatno mijenjati. Ostale podatke, one o strukturi i obilježjima stanovništva, DZS će periodično objavljivati.   

Šefica DZS-a zadovoljna je odazivom u prvoj fazi, onoj samopotpisivanja. Zahvalila je stručnjacima Zavoda na uloženom trudu i znanju. Na terenu je popisivalo 8000 popisivača, a cijeli posao ukupno je obavljalo više od 9000 ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene