Obavijesti Video Pretražite Navigacija
demografski potop

U Hrvatskoj nedostaje i radne snage: "Prošle godine bilo je 70.000 zahtjeva za dozvole za strane radnike"

Aktualno Galerija Premalo rođene djece - 1 Premalo rođene djece - 1 Foto: DNEVNIK.hr Premalo rođene djece - 2 Premalo rođene djece - 2 Foto: DNEVNIK.hr Damir Zorić Damir Zorić Foto: DNEVNIK.hr +0 Nenad Pokos Galerija 1/4 >>
Na rezultate Popisa stanovništva stižu brojne reakcije. Iz demografske struke ističu da je ovoliki pad broja stanovnika očekivan, ali i demografska katastrofa za Hrvatsku. Jedna od najgorih posljedica povezana s ovako lošom demografskom situacijom je nedostatak radne snage.

Iz HDZ-a ističu kako je demografija jedno od najvažnijih gospodarskih pitanja u budućem razdoblju.

"Imamo znatno manje mladog stanovništva nego starog. A ti mladi će ući u radno aktivnu dob, više neće imati tko u tolikom broju uplaćivati u zdravstveno i mirovinsko osiguranje i svakom ministru financija ubuduće će biti sve teže složiti proračun da svi budu podmireni kao što su bili dosad", objasnio je reporteru Daliboru Špadini Nenad Pokos iz Instituta Ivo Pilar za Vijesti Nove TV.

Pročitajte i ovo Popis stanovništva - Ilustracija - 5 demografska katastrofa Reakcije na rezultate popisa stanovništva: "Ako 8000 autobusa punih ljudi koji su otišli posložimo na cestu, napunili smo autoput od Zagreba do Karlovca i natrag"

Damir Zorić iz Hrvatske udruge poslodavaca kaže da iz godine u godinu raste broj zahtjeva za dozvole za stranu radnu snagu. "Proteklu 2021. Hrvatska je izdala 70.000 radnih dozvola", rekao je.

Pročitajte i ovo Nenad Pokos masovno iseljavanje Demografska katastrofa: "Kada mladi postanu radno aktivni - više neće imati tko uplaćivati u zdravstveno i mirovinsko osiguranje"

Analizom popisa, ali i posljedicama na naše socio-ekonomsko okruženje bavimo se i u Dnevniku, donosimo i sve sve reakcije na rezultate popisa - gost Dnevnika Nove TV u 19:15 je jedan od vodećih demografa i kritičar demografskih politika Marin Strmota.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene