Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo dva desetljeća nakon Domovinskog rata, ratne sudbine mnogobrojnih žrtava još su nepozante, a čini se da će takve još dugo i ostati.


Jedna od stotina hrvatskih civilnih žrtava čiji počinitelji nisu procesuirani, a čije obitelji nikada nisu dobile ni ratnu odštetu ni bilo kakvu drugu pomoć je i 19-godišnja Zrinka Gmaz koju su petrinjski Srbi ubili su 1993. godine.

Vezani članci Potres kod Petrinje Još jedan potres kod Petrinje, ovoga puta magnitude 2,6 po Richteru: "Tupi udarac i tutnjava", "Nagli trzaj, vrlo kratak" PR Zaposlenici Coca-Cole u društvu Luke Modrića uručili donaciju za dogradnju dječjeg vrtića u Petrinji

'Kad smo je stavili u auto ja sam imala Zrinkinu glavu na krilu, ona je otraga bila sa mnom i na pola puta puta prema Sisku kad sam vidila da nije živa zaklopila sam joj oči', ispričala je Zrinkina majka.

Ovo je još jedna nedovršena ratna priča. U Staroj Drenčini kod Siska 16. srpnja 93. petrinjski četnici zapucali su prema kupalištu Mala skela na Kupi. 

19-godišnjoj Zrinki Gmaz nije bilo spasa. Njezin brat Domagoj, tada 16-godišnjak, zadobio je teške tjelesne ozljede, a danas je 80 postotni invalid. Majka Đurđa teško se miri sa sudbinom. 
 
'Ono što ste cijeli život voljeli sad mrzite. Mrzim Kupu i to mjesto gdje su oni nastradali', rekla je Đurđa. 

Područje je trebao nadzirati UNPROFOR. 1996. Državno odvjetništvo za ovaj je napad pokrenulo istragu protiv 14 osoba. Neke od njih i danas slobodno šetaju Siskom i Petrinjom. 

Da je bilo možda volje mogli su već biti iza rešetaka i debelo guliti svoje kazne. 

Obitelj Gmaz pomoć je tražila i od međunarodnih institucija. No, bez uspjeha. Slučaj je i nakon 14 godina neriješen, a čini se da će, nažalost, još dugo takav i ostati.