Ono što smo već znali, sada je i statistički potvrđeno. Hrvatski zavod za statistiku objavio je najnovije podatke prirodnog kretanja stanovništva.

Galerija Prirodno skretanje stanovništva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Broj sklopljenih brakova (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Razvodi brakova (Foto: Dnevnik.hr) +1 Broj umrlih (Foto: Dnevnik.hr)

U siječnju 2011. rodilo se 3004 djece, u siječnju 2015. za 230 više, onda u siječnju 2017. 3232 djece. U siječnju 2018. godine rođeno je 3379 djece.

Vezani članci Ruralni krajevi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Slavonija se trgnula i odriješila kesu: Počela borba za svako novo dijete, ovi gradovi i općine s tisućama kuna potiču rađanje Ruševna školska učionice u Srbiji (Foto: Arhiva/AFP) Ovako će susjedi pokušati riješiti problem demografije: Ulagat će u vrtiće, škole, igrališta...

No, demograf Anđelko Akrap ipak upozorava. "Može se povećati za desetak tisuća broj živorođenih, a što kad to iseli", kaže Akrap. 

Demograf Stjepan Šterc kaže da svaki pokazatelj može biti samo gori, no zna koliko bi svaka žena u Hrvatskoj trebala roditi djece da se izvučemo.

""Za obnovu stanovništva, troje", kaže Šterc. Na tom tragu je i Akrap. "U prosjeku 2,1, ali bi u Hrvatskoj bilo troje djece", kaže Akrap.

Broj umrlih nezaustavljvo raste, ali ovog je siječnja ipak bilo čak tisuću manje umrlih nego prošlogodišnjeg siječnja.

"Tad je, naime, zabilježena najveća smrtnost i najveći prirodni pad otkad postoji Hrvatska i mi bi to povezali sa izrazito hladnim siječnjem prošle godine", objašnjava Šterc. 

 

Koliko je ovoga siječnja sklopljeno manje brakova u odnosu na prošlogodišnji te kako to tumače demografi, a kako u Državnom zavodu za statistiku, pogledajte u videoprilogu

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju