Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saborska oporba

'Raspraviti stanje na željeznici, neka Hajdaš dođe u Sabor!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporbeni HDSSB i Hrvatski laburisti zatražili su danas da Hrvatski sabor raspravi stanje u Hrvatskim željeznicama i da o tome pred zastupnicima progovori resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Posebno se treba osvrnuti na povezivanje Slavonije i Zagreba, rekao je Krešimir Bubalo (HDSSB) koji je tražio saborsku stanku kako bi izrazio nezadovoljstvo jer HŽ putnički prijevoz ukida linije prema Slavoniji i Baranji, posebno prema Osijeku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Cilj je skratiti putovanje HŽ kupuje nove vlakove za liniju Zagreb-Split: Do kraja 2027. bit će uloženo 100 milijuna eura Ilustracija Sanirana šteta Nakon sudara vlakova popravljena pruga kod Rijeke: Promet bi trebao krenuti poslijepodne

Nove uštede u HŽ-u lome se preko leđa građana Osijeka, Slavonije i Baranje, naglasio je HDSSB-ov zastupnik.

Sa smanjenjem kapitalnih davanja, s nestajanjem Slavonije i Branje iz proračuna, ali i ovim zadnjim udarcem ukidanja linija zvoni 'zvono na uzbunu' za sve koji žive u Slavoniji u odnosu na maćehinski odnos aktualne Vlade, HŽ-a i resornog ministra, upozorio je Bubalo.

Uštede u HŽ-u lome se preko leđa građana

Ukidanjem željezničkih linija, drži, vjerojatno se pogoduje nekim autobusnim prijevoznicima koji su skuplji za radnike i studente koji iz Osijeka i Slavonije putuju za Zagreb.

Bez temeljite saborske rasprave željezničke linije ne treba ukidati, poručio je Bubalo. Laburist Mladen Novak podsjeća da je već upozoravao na kriminal u HŽ, a kriminal je, kaže, i ako HŽ putnički prijevoz ugovorom daje u najam svoje lokomotive privatniku koji će prevoziti teret, dakle stvara konkurenciju unutar HŽ-a. Po mom mišljenju to je svjesno uništavanje, rekao je Novak.

Zanimljivo je, tvrdi, i da je sve što je u sustavu ministra Hajdaša Dončića sumnjivo. 'Već sam u nekoliko navrata pozivao i DORH i USKOK da uđu u taj sustav, da provjere što se tamo događa', podsjetio je laburist.

Novak upozorava i na apsurd da se ide u rekonstrukciju pruge Knin-Zadar, a donesena je odluka o ukidanju putničkog i teretnog prijevoza. 'Zar tu nije netko lud', upitao se Novak i poručio 'ako negdje treba isušiti močvaru, onda je to u resoru Hajdaša Dončića, odnosno HŽ-a'.

Vidite što se događa kad se sustav restrukturira, a ne vodi briga o onima koji ga koriste, rekao je Ivan Šuker (HDZ) čija se stranka protivi ukidanju pruga.

Na žalost, te pruge se ukidaju upravo u područjima gdje je dohodak po stanovniku najniži i to je možda najveća i najlošija stvar u svemu, upozorio je Šuker.

Događaje na željeznici Šuker gleda u kontekstu dviju velikih packi koje je Hrvatska dobila. Prva je iz Bruxellesa koji u rebalansu nije vidio nešto što je dugoročno, što bi garantiralo stabilnost javnih financija, a druga je projekcija MMF-a o gospodarskom padu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene