Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odbor za medije neodlučan oko Suzane Jašić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za informatizaciju i medije danas nije odlučio treba li članicu Programskog vijeća HRT-a i predsjednicu udruge GONG Suzanu Jašić prijaviti Povjerenstvu za sukob interesa.

Odbor je o tomu raspravljao na zahtjev pet članova iz HDZ-a i HSLS-ovke Đurđe Adlešić, koji su uvjereni da "enormni" porast donacija HRT-a GONG-u nakon ulaska Jašićeve u Vijeće pokazuje da je riječ o sukobu interesa.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće

Andrija Hebrang uvodno je upozorio da je GONG u svom financijskom izvješću prikazao da je 2002. dobio 400 tisuća, 2003. pet milijuna, a 2004. i 2005., nakon ulaska Suzane Jašić u HRT-ovo Vijeće, po 12 milijuna kuna.

"Tražimo da se ispita veza između njezina ulaska u Vijeće i enormnog porasta donacija HRT-a GONG-u", kazao je Hebrang.

Glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić naglasio je da ta kuća GONG-u nije davala donacije, nego da je emitirala spotove kojima je ta udruga pozivala na izbore.

Kazao je kako je emitiranje informacija od općeg interesa HRT-ova programska obveza, što HRT ne prikazuje kroz financijska izvješća.

Napomenuo je i da je Ravnateljstvo analiziralo emitiranje GONG-ovih poruka u posljednje tri godine, te da podatci koje je objavio GONG ne odgovaraju HRT-ovim podacima, ni po najvećoj mogućoj ni po realnoj cijeni, a ni po minutaži.

Prijedlog da se ispita je li Suzana Jašić u sukobu interesa Nenad Stazić (SDP) ocijenio je bespredmetnim, objasnivši da ona ne može biti u sukobu interesa, jer nije u krugu dužnosnika na koje se odnosi Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Inicijativu smatra pokušajem obračuna s GONG-om.

Da Suzana Jašić po zakonu ne može biti u sukobu interesa smatra i Antun Kapraljević, koji je, međutim, upitao ima li mogućnost besplatnog emitiranja svojih informacija na HTV-u samo GONG ili i druge udruge.

Na njegovo se izlaganje nadovezao Hebrang, podsjetivši da je i promicanje zdravlja javni interes, a da je "svaka minuta" (emitirane zdravstvene promidžbe) "skupo plaćena"

Sutlić je kazao kako mu je jako žao ako je HRT naplaćivala emitiranje takvih informacije, te pozvao sve kojima je odbijeno emitiranje informacije od općeg interesa da mu se jave.

Predsjednica Odbora (SDP) Željka Antunović izjavila je da
predlagatelji "politiziraju odbor da bi vodili džihad i inzistiraju na bespredmetnim raspravama, iako znaju da je HRT pod permanentnim nadzorom državne revizije, porezne uprave i Ministarstva financija".

Antunović je predložila da se prijedlog proglasi bespredmetnim, no i za i protiv bilo je po pet zastupnika, a jednako je prošao i prijedlog da se pokrene postupak utvrđivanja sukoba interesa Suzane Jašić.

Odbor je potom razmotrio još jedan zahtjev članova iz HDZ-a, da ih se izvijesti o visini primanja osoba koje s HTV-om imaju posebne ugovore o plaći.

Članove Odbora iz redova HDZ-a nije zadovoljio pisani odgovor HRT-ova Ravnateljstva da takve plaće prima devet osoba, da su im primanja u rasponu od oko 16 tisuća kuna do oko 30 tisuća kuna, te da se za njihove plaće mjesečno izdvaja ukupno 183.329,84 kune.

Budući da je Hebrang inzistirao i na imenima i visinama plaća svih devet osoba, Sutlić je rekao kako će te podatke iznijeti samo na zatvorenoj sjednici, zbog zaštite osobnih podataka svojih zaposlenika.

Sjednica je potom zatvorena za javnost, a Hebrang je novinare
naknadno izvijestio da su ipak odlučili vjerovati na riječ ravnatelju Sutliću, koji im je rekao kako jamči da ni jedan od posebnih ugovora ne prelazi norme uobičajene za televizijske kuće.

"Sutlić nam je svojim djelovanjem dao razlog da mu vjerujemo, za razliku od bivšeg ravnatelja", rekao je Hebrang. 

Dodao je kako je Sutlić zastupnicima obećao potpunu političku neutralnost HTV-ova programa, te da "neće biti elemenata za kritiku zbog priklanjanja bilo kojoj opciji".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene