Predsjedništvo HDZ-a i Predsjedništvo HDZ-a BiH održali su zajedničku sjednicu putem videolinka. Nakon toga je premijer Andrej Plenković odgovarao na pitanja novinara o raznim aktualnostima, među kojima je zamrzavanje cijena goriva i stravično ubojstvo u Rijeci.


Premijer Andrej Plenković se nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a i Predsjedništva HDZ-a BiH dotaknuo, između ostalog,  stravičnog ubojstva u centru Rijeke.

"Nažalost, takvih ljudi među nama ima. Nema nitko na svijetu lijek za kretene. To ne postoji. Ciklički se događa više puta. Imate nažalost neke ljude koji imaju velikih problema sami sa sobom. Mi smo postrožili zakone, ako treba postrožit ćemo još. Ali i da postrožite zakone, kako ćemo izbjeći ovo", rekao je.

Premijer Andrej Plenković Andrej Plenković (Foto: DNEVNIK.hr)

Što se tiče teme samog sastanka, premijer je da HDZ daje podršku HDZ-u u Bosni i Hercegovini u vezi pregovora koji će omogućiti promjenu Ustava i izbornog zakona. Time će se omogućiti Hrvatima da imaju svoje predstavnike i budu istinski zastupljeni.

"Poručili smo da je najvažnije zadržati koheziju svih političkih stranaka Hrvata u BiH čime će se omogućiti da se pregovori nastave u konstruktivnom duhu i dođe do rješenje koja će biti prihvatljivo za sve", rekao je premijer.

Na telefonskoj sjednici Vlade ponovno se uvela uredba o zamrzavanju cijena naftnih derivata Eurosupera 95 na 11,37 kuna, dizel 11,29 kuna i limitiranje cijene plavog dizela na 6,5 kuna. Cijena premium goriva neće biti zamrznuta.

"S obzirom na izgledan rast cijena derivata, donijeli smo uredbu o zamrzavanju cijena", rekao je premijer.

Plenković o cijeni plina i Vanđeliću

Plenković je rekao da će Vlada donijeti socijalni paket da se ublaži poskupljenje struje i plina. Također, rekao je da je zagrebačka plinara znala za poskupljenje kada su na ljeto donosili odluke o cijenama.

"Ćorić je s pravom prozvao Zagrebački holding i aktualnu gradsku upravu. Ovo što se u Hrvatskoj događa da imamo zamrznutu cijenu za kućanstva do 1.4. sprječava udar na građane. Donijet ćemo cijeli socijalni paket da se to ublaži najviše moguće, govorim i o struji cijena i plina. Ovo su izvanredne okolnosti", rekao je.

Premijer već neko vrijeme izbjegava komentirati bilo što vezano uz Damira Vanđelića, ali danas se ipak kratko osvrnuo na njegovu izjavu da je INA radila u korist MOL-a i da je to hrvatska Vlada dopuštala.

"Netko dobiva 25.000 kuna za članstvo u Nadzornom odboru INA-e kao predsjednik Odbora. Dakle, on dobiva više novaca u NO nego što je moja plaća. I tamo je, ne znam koliko, pet, deset godina. I tamo je sa svime suglasan svih ovih godina. Sad odjednom nije u NO-u i tko je kriv? Treba malo svoju odgovornost propitkivati. Mislim da je to toliko deplasirano, neargumentirano", rekao je.

O dizajnu kovanice eura

Premijer je komentirao je i situaciju vezanu uz dizajn hrvatske kovanice eura.

"Mislim da je cijeli proces bio otvoren i transparentan. Trebao je reći ja sam taj i taj, mogu li koristiti vašu fotografiju, nešto platiti ako treba i to bi onda bilo drukčije. Potpisali su izjavu da su sve što su dali njihovo. Ovo je jedna neugodnost koja je nepotrebna. Bitno je da se gledajući drugo ili treće rješenje odabere i da se ide dalje", rekao je Plenković.

''Željeli smo da kovanice budu simboli povijesti i političkog identiteta Hrvatske, našeg suvereniteta i državnih granica, novčarske tradicije i faune, jezika kulture i književnosti, kulturnih i znanstvenih velikana, kreativnosti i inovativnosti te tradicije i modernosti. Sve je to sintetizirano u ovih nekoliko kovanica jer su simboli bitni za narod, za naš identitet, našu prošlost, a s eurom i našu budućnost'', dodao je premijer.

Da je u ovom slučaju riječ o blamaži, ne spori čak ni ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ali tvrdi da Vlada nije imala veze s tim i odgovornost za skandal s natječajem prebacuje na HNB.

Stjepan Pribičević dizajner kovanice s kunom Autor eurokovanice u Facebook grupi tražio pomoć oko sporne fotografije: ''Može li se uzeti isječak fotke u Photoshopu i dodati efekt...''

Fotografija kune i kovanica gotovo identičnog motiva Autor fotografije kune za DNEVNIK.hr: "Očekujem da mi se jave organizatori. Nikad me nitko nije pitao za dopuštenje. Ja nemam novca za odvjetnika''

U međuvremenu se oglasilo se Hrvatsko dizajnersko društvo zatraživši da HNB preuzme odgovornost zbog, kako kažu, neprofesionalno vođenog natječaja. Dodaju da, iako su HNB-u nudili pomoć, za nju ondje nije bilo sluha. 

U HNB-u se zbog ovog slučaja sastaje Komisija za novac koja bi trebala odlučiti što i kako dalje, pogotovo nakon što se središnjoj banci javio Stjepan Pranjković, autor sporne kovanice eura, i povukao, kako i dalje tvrdi – ''svoj dizajn''.

Božinović o ukidanju COVID potvrda

Nakon sjednice u HDZ-u novinarima se obratio i ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade te prvi čovjek Stožera za civilnu zaštitu Davor Božinović koji je rekao da se zasad u Hrvatskoj neće ukinuti COVID potvrde.

''Vidjeli ste da je Njemačka najavila da ide u ublažavanje mjera prije Uskrsa. To je još daleko. Pratimo situaciju. U ovom trenutku nema ukidanja COVID potvrda'', opetovao je Božinović, kojega su novinari pitali o izjavi Krunoslava Capaka, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji je kazao da Hrvatska razmatra djelomično ukidanje COVID potvrda.

Premijer Andrej Plenković Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak Foto: Igor Kralj/Pixsell

Na pitanje je li se Capak zaletio, ministar je odgovorio: ''Pratit ćemo situaciju i dalje. Vidimo neka iskustva. Prošli tjedan sam bio u nekim članicama Europske unije u kojima ne možete bez COVID potvrde ući ni u kafić ni u restoran. U ovom trenutku nismo još u toj situaciji."

''Budimo realni: oni koji idu prema većim ukidanjima to su države koje imaju veću stopu cijepljenosti'', zaključio je Božinović.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju