Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić, odgovorio je vođama sindikata koji su članove Vlade pozvali da si smanje plaće.


Ako bi se itko trebao odreći 50 posto plaće, onda su to sindikalni vođe, uzvratio je danas potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na poziv čelnika sindikata članovima Vlade da si smanje plaće 'sukladno učinku' i počnu koristiti javni prijevoz.

Vezani članci Ljilja Geić, predstavnica radnika Brodotrogira Radnici trogirskog brodogradilišta kreću u prosvjed, dio ih sedam mjeseci nije dobilo pravu plaću: "Trogir bez brodogradnje će biti mrtav grad" Ranko Ostojić (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Ranko Ostojić se oglasio na Facebooku, u objavi zahvalio "superherojima"

'Kad budu svi sindikalni vođe skinuli sebi 50 posto plaće, onda ću i ja skinuti sebi', rekao je Ostojić novinarima u Saboru, nakon sjednice Antikorupcijskog vijeća.

Na pitanje hoće li Vlada uspjeti smanjiti deficit državnog proračuna kako to od nje traži Europska komisija, Ostojić je odgovorio da se Vlada ozbiljno priprema za rebalans i da će sigurno doći do rješenja kako srezati deficit za 7,7 milijardi kuna.

'To će podrazumijevati jedan dio na prihodovnoj, a drugi na rashodovnoj strani. Nitko od nas ne može biti sebičan i misliti samo na svoj resor, moramo gledati ukupnost', kazao je Ostojić.

Istaknuo je da je MUP u samom početku planirao vrlo restriktivan proračun. 'Mi smo već u planu za ovu godinu išli vrlo restriktivno, s brojnim uštedama, i to je ono što je točka prijepora', kazao je.

Slijedi rezanje dodataka na plaće javnih i državnih službenika

Na najavu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da će umjesto audija A 6 tražiti drugi, upola jeftini automobil, Ostojić je kazao kako mu je jedino važno da policija napokon dobiva automobile potrebne za obavljanje posla.

Aferu s nabavom 1500 automobila za potrebe Vlade, ministarstava, Sabora i Ureda Predsjednika Republike Ostojić je nazvao lažnom, 'kao što su bile lažne priče o 132 terenca, o tome da je netko uzeo dječje vrtiće, škole itd.'

'Ne možete prikazati sliku niti jednog od tih terenaca. Moram reći da mi je izuzetno drago da policija dobiva opremu, jer se u tim autima neću voziti ja, nego oni', kazao je Ostojić.

Objašnjavajući nabavu luksuznih audija A 6 za ministre Ostojić je kazao kako su ministri do sada imali automobile više klase.

'Do sada smo imali automobile više klase, ali nema potrebe da to pravdam. Znači, do sada je mogao biti audi A 8, a sada ne može biti A 6. Viša klasa se spušta u nižu, radi se o leasingu, a ne o kupnji automobila i ta tema nije najbitnija u ovoj situaciji', rekao je.

Naglasio je da se uzimaju automobili sa servisom i svim dijelovima, pa Vlada neće morati plaćati troškove održavanja.

'Ne želim braniti ovo pitanje ni ići za tom demagogijom pa reći, nećemo putovati automobilima, nego na drugi način. Mislim da treba naći mjeru i reći da ovo zaista nije najbitnija točka', kazao je Ostojić.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je kako je njegov službeni automobil audi A 6 prešao više od 400.000 kilometara.

'Naravno da trebamo postići mjeru između toga što su potrebe naših službenih putovanja i pritom ne pretjerivati u cijeni, sigurno se može naći neki pristup', rekao je Miljenić ne želeći govoriti u kakvim automobilima bi se trebali voziti ministri 'da ne bi ispalo da favorizira neku marku'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook