Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon pogibije Francuskinje na raftingu Cetinom, mnogi se pitaju koliko je spuštanje čamcima niz slapove sigurna zabava. Državni inspektorat zadnjih dana pečati rafting agencije na Cetini. Tvrdi kako rade bez niza potrebnih dozvola. Agencije uzvraćaju da ih država godinama ignorira.


Naizgled, sve izgleda apsolutno sigurno. Horde turista svih nacija i danas su hrlile na omišku Cetinu uživati u hladovitoj vožnji rijekom i prekrasnom zelenilu. I nisu to samo mladi definiranih mišića, ima djece i starijih, nitko ne pokazuje strah.

Vezani članci Slika nije dostupna Pobrojana šuma državnih agencija: Imamo ih 89 Slika nije dostupna Inspektorat ove sezone naplatio 10,7 milijuna kuna

Domaće je ipak prestrašila pogibija Francuskinje. Slučajno ili ne, državni inspektori baš ovih dana izdaju zabrane rada rafting agencijama.

Inspektori iz Splita nam potvrđuju da su zabranili rad za sedam agencija u Omišu koje se bave raftingom i vožnjom u kanuu. Tvrde da agencije nemaju dozvolu za bavljene avanturističkim turizmom od Ureda državne uprave . No, agencije ne poštuju zabranu, svi rade punom parom.

Problem je što država nema službenog tečaja za obuku voditelja čamaca u čijim su rukama životi turista. Dio skipera se obučava kod GSS -a, dio samostalno, no nema sustavnog nadzora.

Agencije tvrde da godinama traže od države da im zada točne uvjete rada.

Bez kontrole su izgleda i police osiguranja od slučaja smrti kao i ukrcaj maloljetnika bez potpisa roditelja koji mora biti ovjeren formularom. No, kako su se inspektori svega toga sjetili baš u srcu sezone?