Oko 600 radnika Tvornice željezničkih vagona Gredelj prosvjedovalo je danas na Markovu trgu pred sjedištem Vlade gdje su upozorili na stanje u toj tvrtki i usprotivili se otpuštanjima i najavi stečaja tog poduzeća.


Prosvjed je započeo u Trnjanskoj cesti ispred starog pogona Gredelja, a u prosvjednoj povorci ulicama Zagreba radnici su stigli na Markov trg gdje je prosvjed okončan nakon što su sindikalni predstavnici Gredelja izvijestili radnike da je peteročlano sindikalno izaslanstvo - tri predstavnika sindikata Gredelja i predsjednici dviju sindikalnih središnjica, pozvano na razgovor u Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture gdje će s ministom Sinišom Hajdaš Dončićem raspravljati o stanju u Gredelju.

Radnici Gredelja su s Markova trga prozvali Vladu zbog stanja u Gredelju, zamjerajući joj što toj tvrtki ne omogućava dobivanje poslova na domaćem tržištu te je optužuju da istovremeno pogoduje Gredeljevim konkurentima iz inozemstva.

'Lopovi', 'Ne damo Gredelj','Čačiću, zar još ima mjesta na burzi?' neki su od najčešćih uzvika prosvjednika koji su najčešće prozivali premijera Zorana Milanovića, potpredsjednike Vlade Radimira Čačić i Branka Grčića, ministra financija Slavka Linića i ministra prometa Sinišu Hajdaš Dončića.

Po dolasku na Markov trg, u za prosvjede ograđeni prostor južno od crkve Svetog Marka, prosvjednici su održali simboličnu 'minutu šutnje za Gredelj'. Prema riječima sindikalnih vođa u toj tvrtki, vrijednost Gredeljeve imovine je 1,5 milijardi kuna, što je nekoliko puta više od Gredeljevih dugovanja, pa nema osnove za stečaj.

Sindikaci tvrde da nitko osim Vlade i HŽ Putničkog prijevoza, koja je vlasnik Gredelja, zapravo ne želi stečaj Gredelja, tj. da ga ne žele banke i drugi vjerovnici. Prema njihovim riječima, Gredelj trenutno ima posla za 150 milijuna kuna, ali Vlada i HŽ ne dozvoljavaju da te se ti poslovi i obave.

Nakon što je sindikalno izaslanstvo, u kojem su bili predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš, ušlo u zgradu Vlade te potom izvijestilo prosvjednike da će sindikalce primiti ministar Hajdaš Dončić prosvjednici su se počeli polako razilaziti s Markova trga i okončali prosvjed.

>> Laburisti: Nema razloga za stečaj 'Gredelja'

Sam su prosvjed pak radnici Gredelja započeli na porti u Trnjanskoj cesti ispred starog pogona Gredelja, a nakon toga se glasna i bučna prosvjedna povorka uputila ulicama Zagreba prema Markovu trgu. U toj su se povorci najprije zaustavili ispred Gradskog poglavarstva, gdje su tražili da im se obrati gradonačelnik Milan Bandić kojeg su prozivali da im odgovori zašto grad Zagreb od Gredelja više ne naručuje tramvaje te što je s već dogovorenim poslovima izgradnje prigradskih vlakova u kojima je Gredelj trebao sudjelovati.

Prosvjedna se povorka nakon toga zaustavila pred sjedištem HŽ-a u Mihanovićevoj ulici gdje su glasno prosvjedovali protiv Uprave HŽ Putničkog prijevoza, a posebno predsjednika Uprave te tvrtke Damira Grgića. Njega prosvjednici drže odgovornim zbog navodnih dogovora oko nabavke vlakova u inozemstvu dok istovremeno Gredelj ostaje bez posla.

Nakon zaustavljanja u Mihanovićevoj prosvjednici su se uputili prema sjedištu Vlade na Markovom trgu, a putem su glasno komunicirali s građanima upozoravajući ih i podsjećajući ih da su novi tramvaji u kojima se voze izgrađeni u Gredelju, dok njima prijeti otkaz.

Prema planovima Uprave Gredelja ta tvrtka trebala bi biti podijeljena na dva društva - Gradnju vozila i Tehničke servise, sa ukupno 700 radnika. Trenutno u Gredelju radi 1465 radnika. Sindikat se slaže da u Gredelju ima viška zaposlenih, ali smatra da broj zaposlenih može biti smanjen na najmanje 1.100 radnika.

Sindikat se i protivi razdvajanju tvrtke na dva društva i traži opstanak Gredelja kao jedinstvene tvrtke. Uprava Gredelja je početkom ovog tjedna podnijela Trgovačkom sudu prijedlog da utvrdili jesu li ispunjeni uvjeti za otvaranje stečaja s predustrojem. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem
iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Vezano dijete (Foto: Dnevnik.hr) Vezali djecu u derutnom Centru za djecu i mlade s mentalnim oštećenjima: Građani nakon prosvjeda najavili tužbe Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Ministrica Divjak o štrajku prosvjetara: "Ne želim sudjelovati u igrama moći sindikata i premijera. Situacija je vrlo ozbiljna"