Rad od kuće sve je popularniji u zemljama Europske unije. Nepostojanje radnog vremena i opuštenija atmosfera - sve to odgovara i radnicima i poslodavcima, a u konačnici je najvažnije da se posao odradi. Kroz ovakav način samozapošljavanja smanjuje se i broj onih na burzi rada, a manjem broju nezaposlenih trebalo bi pridonijeti i sezonsko zapošljavanje.


Šalica kave i laptop je sve što Sebastijanu treba da bi započeo radni dan. Bavi se web dizajnom, pa većinu poslova obavlja iz vlastitog doma. 'Dam zadatke svojim radnicima i osobama koji nisu u uredu, da naprave, i u principu ja vodim dijalog bilo preko maila, bilo preko nekakvih chatova s njima, i najnormalnije odrađujemo radni dan kao da smo svi u uredu', kaže Sebastijan Galić.

Vezani članci Kolika je plaća radnicima u Hrvatskoj? - 3 Statistika pokazuje lagani rast prosječne neto plaće. No mnogima je ona i dalje nedosanjan san Slika nije dostupna Tražite li posao u inozemstvu? EU nudi 1,5 miljuna radnih mjesta!

Programiraju za klijente iz cijelog svijeta, pa poslovne sastanke nekad odrađuju i u gluho doba noći. Rad iz kuće idealan je za takav posao.

Odlična vijest za nezaposlene u Hrvatskoj

Iz udobnosti doma radi i Danijela Čavlović. Ona vodi hostel, i to uglavnom uz pomoć pametnog telefona i računala. 'Ukoliko mene gost zove, on ne mora znati gdje se ja nalazim, ja imam situaciju da sam na placu, dobijem telefonski poziv jer mi je i fiksna linija preusmjerena na smartphone i mogu napraviti rezervaciju na štandu na tržnici', kaže nam Danijela.

Rad od kuće sve je češći trend u Europi. Na razini Europske unije, 90 posto ljudi zaposleno je u malim tvrtkama, od čega najveći dio tih tvrtki ima sjedište u domovima vlasnika.

Kroz takav oblik samozapošljavanja smanjuje se i broj onih koji čekaju posao na burzi rada. Trenutačno ih je 316.038, a brojka će padati, uvjeren je ministar Mrsić, i zbog sezonaca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook