Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Bruxellesu

Pusić: EU obustavlja izvoz oružja u Egipat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova Europske unije odlučili su u srijedu obustaviti izvoz oružja Egiptu i razmotriti pomoć koju Unija pruža toj državi, izjavila je nakon sastanka u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Prema njezinim riječima, ministri su donijeli zaključke u deset točaka među kojima je razmatranje pomoći koju EU pruža Egiptu u okviru politke europskog susjedstva te obustava izvoza oružja. "Sve će zemlje suspendirati dozvole za izvoz, kao što se službeno u zaključcima kaže opreme koja je pokrivena zajedničkom pozicijom iz 2008. godine, to se zapravo odnosi na oružje", rekla je Pusić. Osim toga, članice EU obustavit će i izvozne dozvole za "instrumente i sredstva koja se mogu koristiti za unutarnju represiju".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Malo u Areni, malo u Saboru HDZ iznajmio sabornicu europskim pučanima: Oporba tvrdi da su privatizirali Sabor, HDZ uzvraća - "Takva je praksa" Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tipična domaća priča Provjerili smo je li Hrvatska spremna za preuzimanje predsjedanja EU, evo što smo otkrili

>> SAD nije ukinuo pomoć Egiptu, ali je osudio uhićenje Badiea

Sastanak ministara vanjskih poslova EU, što ga je sazvala visoka predstavnica za vajsku politiku Catherine Ashton, imao je samo jednu točku dnevnog reda, a to je stanje u Egiptu. Prema riječima Pusić, na sastanku je odlučeno i da će članice EU razmotriti i sigurnosnu suradnju s Egiptom, iako, kako je rekla, "u ovom trenutku sigurnosna suradnja s Egiptom možda je važnija nego ikad, zbog podrške umjerenim snagama unutar onih koji su sada na vlasti" kao i zbog sprječavanja širenja nestabilnosti izvan egipatskih granica. Riječ je pritom između ostaloga o sigurnosti Sueskog kanala kao i o zračnom prometu iznad Egipta.

Hrvatska se na sastanku kao i tijekom njegove pripreme zauzimala za to da EU zadrži "otvorene komunikacijske kanale prema Egiptu", rekla je Pusić, budući sve strane u toj zemlji žele razgovarati s EU, dok to nije uvijek slučaj kad je riječ o mogućim kontaktima između Egipta i nekih drugih međunarodnih čimbenika. Osim toga, prema riječima Pusić, važno je poduprijeti umjerene snage koje postoje i unutar vlasti i unutar oporbe u Egiptu.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova smatra da je važno pokrenuti pomoć Egiptu koja bi bila usmjerena na očuvanje institucija države, "a tek onda krenuti u postupnu modifikaciju ili razvoj ili unaprjeđivanje tih institucija".

Hrvatska je osim toga zajedno s Austrijom predložila sastanak odbora za suradnju između EU i Egipta. "U ovome je trenutku naravno pitanje da li s egipatske strane razgovaramo s legitimnim predstavnicima, ali naše mišljenje je bilo da je u ovom trenutku ključno pitanje da li razgovaramo s onima koji stvarno imaju utjecaj na situaciju u Egiptu i vladaju Egiptom, kako bi mogli pridonijeti da se situacija razvija prema umjerenjacima i prema umjerenom smjeru a ne prema radikalima", rekla je Pusić. Na tome bi se sastanku, prema njezinim riječima, zatražilo od Egipta da na slobodu pusti političke zatvorenike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene