Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optimistične poruke

Pusić: Datum ulaska u EU prihvatljiv je svim članicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Vesna Pusić izjavila je da Europska komisija već koristi 1. srpnja 2013. kao datum ulaska Hrvatske u EU.

Pusić smatra da je taj datum prihvatljiv svim članicama Unije, uključujući i Nizozemsku koju je nedavno posjetilo izaslanstvo odbora. 'Mi već sada znamo da je EK pripremila zajednička stajališta u poglavlju Financijske i proračunske odredbe s pretpostavkom da će datum našeg ulaska biti 1. srpnja 2013.', rekla je Pusić na konferenciji za novinare. 'Čini se kako je svim članicama Europske unije, pa i Nizozemskoj, prihvatljivo da Hrvatska u EU uđe 1. srpnja 2013. iako to formalno nije rečeno i potvrđeno', dodala je Pusić koja je izvijestila o posjetu saborskog izaslanstva nizozemskom parlamentu koji je, kako je rekla, stigao u zadnji tren s obzirom da će ovoga mjeseca glasovati o završetku hrvatskih pristupnih pregovora.

Posjet parlamentu u Den Haagu ocijenila je osobito značajnim jer upravo zakonodavno tijelo, nakon što sasluša vladine predstavnike, donosi odluku o stavu Nizozemske oko zaključenja pregovora.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

Također se nada da će EK u petak u Bruxellesu dati pozitivno mišljenje oko zaključenja pregovora i poslati pregovaračka stajališta za preostala četiri otvorena poglavlja sa stavom 'što se nas tiče Hrvatska je gotova'. Upitana što ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. znači u pogledu korištenja pristupnih fondova, Pusić je odgovorila da su moguća dva modela. Prema prvom Zagreb bi mogao koristiti polovicu sredstava planiranih za 2013., odnosno 700 milijuna eura, a u zajednički proračun uplatio bi 300 milijuna eura. Drugi model primijenjen je na Mađarsku koja je u Uniju formalno ušla 1. svibnja 2004., ali je fondove koristila od početka godine, rekla je Pusić koja procjenjuje da je o tome već nešto rečeno u nacrtima pregovaračkih stajališta EK-a. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene