Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Vesna Pusić izjavila je da Europska komisija već koristi 1. srpnja 2013. kao datum ulaska Hrvatske u EU.


Pusić smatra da je taj datum prihvatljiv svim članicama Unije, uključujući i Nizozemsku koju je nedavno posjetilo izaslanstvo odbora. 'Mi već sada znamo da je EK pripremila zajednička stajališta u poglavlju Financijske i proračunske odredbe s pretpostavkom da će datum našeg ulaska biti 1. srpnja 2013.', rekla je Pusić na konferenciji za novinare. 'Čini se kako je svim članicama Europske unije, pa i Nizozemskoj, prihvatljivo da Hrvatska u EU uđe 1. srpnja 2013. iako to formalno nije rečeno i potvrđeno', dodala je Pusić koja je izvijestila o posjetu saborskog izaslanstva nizozemskom parlamentu koji je, kako je rekla, stigao u zadnji tren s obzirom da će ovoga mjeseca glasovati o završetku hrvatskih pristupnih pregovora.

Posjet parlamentu u Den Haagu ocijenila je osobito značajnim jer upravo zakonodavno tijelo, nakon što sasluša vladine predstavnike, donosi odluku o stavu Nizozemske oko zaključenja pregovora.

Vezani članci Aleksandar Vučić Europska komisija dala je do znanja da Srbija neće tako brzo u EU: ''Od rata tvrde da nema podataka o nestalim osobama'' Europski klimatski zakon temelj je Europskog zelenog plana Održan tajanstveni sastanak 27 EU ministara: Glavna tema sigurnosna i obrambena politika

Također se nada da će EK u petak u Bruxellesu dati pozitivno mišljenje oko zaključenja pregovora i poslati pregovaračka stajališta za preostala četiri otvorena poglavlja sa stavom 'što se nas tiče Hrvatska je gotova'. Upitana što ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. znači u pogledu korištenja pristupnih fondova, Pusić je odgovorila da su moguća dva modela. Prema prvom Zagreb bi mogao koristiti polovicu sredstava planiranih za 2013., odnosno 700 milijuna eura, a u zajednički proračun uplatio bi 300 milijuna eura. Drugi model primijenjen je na Mađarsku koja je u Uniju formalno ušla 1. svibnja 2004., ali je fondove koristila od početka godine, rekla je Pusić koja procjenjuje da je o tome već nešto rečeno u nacrtima pregovaračkih stajališta EK-a. (Hina)