Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vandoreen me ništa nije pitao'

Pusić: Afera u tajnim službama i nije neka afera, neće utjecati na put u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica Vesna Pusić kratko je prokomentirala aktualnu aferu prisluškivanja i ustvrdila kako to neće naškoditi ulasku Hrvatske u Europsku Uniju.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić danas je komentirala aferu prisluškivanja i kako će ona utjecati na pristupanje Hrvatske Europskoj Uniji. 'Afera u tajnim službama nije neka afera i neće narušiti naše izglede u poglavlju 23 niti kod ulaska u EU', rekla je ministrica Pusić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Malo u Areni, malo u Saboru HDZ iznajmio sabornicu europskim pučanima: Oporba tvrdi da su privatizirali Sabor, HDZ uzvraća - "Takva je praksa" Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tipična domaća priča Provjerili smo je li Hrvatska spremna za preuzimanje predsjedanja EU, evo što smo otkrili

>> Pusić: Riješeni su problemi s Njemačkom

'Iz naše perspektive neke stvari poprimaju veće razmjere, ali Vandoreen me ništa nije pitao o aferi', dodala je ministrica Pusić o aferi priskluškivanja koja ovih dana trese Hrvatsku.

'Postoji prostor za napredak u profesionalizaciji tajnih službi'

Potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić izjavila je danas, govoreći o aktualnoj aferi izlista telefonskih poziva, kako je očito da ima velikog prostora za napredak u profesionalizaciji tajnih službi budući da postoji postoji problem s curenjem informacija izvan službenih kanala komunikacije.

Na novinarski upit je li predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko još uvijek stvarni šef tajnih službi, s obzirom da je tajne informacije vezane uz aferu izlista telefonskih poziva dobio prije predsjednika Republike i premijera, Pusić je rekla kako ih je svakako dobio prije Odbora (za nacionalnu sigurnost). 'Očito je, kad govorimo o profesionalizaciji tajnih službi, da tu još ima velikog prostora za napredak, jer postoji problem s curenjem informacija izvan službenih kanala komunikacije. I bivši i novi ravnatelj imaju reference i više je problem dobivanja informacija ilegalnim kanalima, a ne formalnim. To je zabrinjavajuće više nego bilo što drugo u tom slučaju', ocijenila je Pusić na konferenciji za novinare HNS-a, inače posvećene uključivanju mladih u politički život.

Upitana može li afera s tajnim službama naštetiti Hrvatskoj u vezi Poglavlja 23 na njezinom putu u Europsku uniju, Pusić je odgovorila da ne i da to nije neka posebna afera. 'To možda mi iz naše perspektive percipiramo tako. To je događaj koji se na razini zemalja članica ne registrira kao neko veliko pitanje. Jedino što može utjecati na Poglavlje 23 je ispunjavanje ili neispunjavanje preuzetih obveza u smanjivanju zaostataka i obveza koje su preuzete u pregovorima o zapošljavanju dodatnih graničnih policajaca', kazala je Pusić.

Pusić je kazala i da medijski napisi o sukobu unutar vladajuće koalicije između HNS-a i SDP-a nisu utemeljeni i da ne zna čemu služi takva medijska konstrukcija te da je i ona osobno o tome doznala iz medija.

Jedan politički tjednik objavio je u novom broju tvrdnje neimenovanih HNS-ovih čelnika o pogoršanim odnosima unutar koalicije u kojima, kako tvrde, SDP pokušava uništiti HNS. 'Imamo velike probleme i zadaće i svakako smo koncentrirani na njihovo ispunjavanje, ali koalicija funkcionira bolje od svih koje sam do sada vidjela, a vidjela sam ih puno', rekla je Pusić.

Odgovarajući na novinarski upit razmišlja li možda o kandidaturi za zagrebačku gradonačelnicu Pusić rekla je da će, ako treba preuzeti svaki posao, ali da će se (HNS) na drugi način predstaviti na izborima. U svakom ću slučaju vrlo aktivno sudjelovati u kampanji za Grada Zagreb, kazala je Pusić. (S.T.K./T.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene