Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi stroži zakon

Puno upitnika oko financiranja izbora: Skupio 8,6 milijuna, a potrošio 15. Otkud mu ostatak?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok se bliže novi izbori neki još otplaćuju račune starih. I tri godine nakon predsjedničkih izbora SDP otplaćuje kampanju Ive Josipovića. Stranački kredit je porastao u odnosu na prijavljeni potrošeni iznos, a u SDP-u tvrde to je zbog kamata i naknadnih računa.

Kao trošak kampanje predsjednik je naveo 6,8 milijuna kuna. Da bi sve bilo plaćeno SDP je uzeo kredit, ali veći od 7,4 milijuna kuna. 'Prijavljen je cijeli iznos onda kada je preuzet uvijek je prijavljeno stanje odgovaralo nastalom', rekao je predsjednik Josipović.

Pročitajte i ovo DIP predaja lista DIP poslao upozorenje za EU izbore: "Sve može završiti kaznama od više tisuća eura" Slika nije dostupna Skromnije nego prije Tko će koliko potrošiti na kampanju?

Računi su kasnije stizali na naplatu. Tako se iznos povećavao. 'Upravo tako što su kasnije stigli računi, a SDP je za to jamčio i zato su uzeli rezervni kredit i to je način otplate', objašnjava Josipović.

'Uobičajeno je da se nakon kampanje zaprime dodatni računi koje je potrebno podmiriti. Tako je i u ovom slučaju nakon predaje konačnog izvještaja zaprimljen određeni broj računa koji su podmireni kreditom u iznosu od 500.000 kuna, o čemu je obaviješten I DIP. Ostatak iznosa odnosi se na kamatu po kreditu. Da je sve potpuno transparentno govori i financijsko izvješće SDP-a za 2010. i 2011. godinu', stoji u priopćenju SDP-a.

>> Kreće kampanja: SDP ne želi komentirati lokalne izbore, HDZ kritizira, Bandić prvi put ide sam

Predsjednika nitko ne bi prozivao da su naknadni računi kao i ostalo javno objavljeni. 'Pitamo se zašto DIP nije objavio i zašto DIP nije reagirao kada je vidio diskrepancije između izvještaja SDP-a i predsjednika Josipovića', pita se Dragan Zelić iz GONG-a.

A brojne su institucije previdjele i nesrazmjer iz kampanje Milana Bandića. Skupio je 8,6 milijuna, potrošio više od 15, a odakle razlika nitko nije pitao. 'Mi ni nakon 2 godine nemamo ni jednu istragu, DORH nije reagirao, taj isti kandidat će se kandidirati na lokalnim izborima', kaže Zelić.

Na idućim izborima vrijedit će novi zakon koji je stroži i zahtjeva detaljniju evidenciju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene