Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Zemaljskom sudu u Beču će se 27. lipnja održati prvo ročište umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu na kojem bi istražna sutkinja trebala donijeti odluku o izručenju Hrvatskoj koja ga traži zbog zloporabe položaja te pronevjere pet milijuna dolara.


Istražna sutkinja Christina Forstner je u ponedjeljak potvrdila da će prvo ročište biti 27. lipnja.

Vezani članci Slika nije dostupna Slučaj dragulji: Odbijena Zagorčeva žalba Slika nije dostupna Zagorec prodao vilu u Beču za 1,15 milijuna eura

Također je rekla da će tijekom ročišta odlučiti da li će ono biti
otvoreno za javnost. Na drugom saslušanju početkom svibnja Zagorec je zatražio od istražne sutkinje da javnost bude isključena iz ročišta na kojem bi trebala donijeti odluku o izručenju.

U Austriji je uobičajeno da su svi procesi o izručenju javni.

Prema informacijama iz austrijskog Saveznog parlamenta bivši pomoćnik ministra obrane RH Vladimir Zagorec trebao bi 2. srpnja dati iskaz pred Austrijskim parlamentarnim povjerenstvom koje istražuje poslovanje austrijskih banaka, kako je rečeno, "ako još bude u Austriji".

Postoji sumnja da je Vladimir Zagorec u Hypo Alpe Adria banci oprao velike iznose novaca. Prema pisanju austrijskog tjednika Profil postoji također sumnja da je Zagorec prao novac i u banci Austria Creditanstaldt.

Zagorec, koji posljednjih sedam godina živi u Austriji, uhićen je sredinom ožujka u Beču na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisala Hrvatska, a pušten je iz pritvora uz milijunsku jamčevinu.

Tereti ga se za zlouporabu položaja i ovlasti te da je oštetio
Hrvatsku otuđivši dragulje iz sefa Ministarstva obrane u iznosu od 5 milijuna američkih dolara.

Na dva saslušanja u bečkom Zemaljskom sudu usprotivio se izručenju Hrvatskoj.