Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Ministar obrazovanja objasnio u kojem će slučaju učenici morati nositi maske, Marić: "Iz proračuna je na koronavirus otišla 21 milijarda kuna"

Vlada RH
Vlada RH DNEVNIK.HR
Aktualno Galerija Vlada RH Vlada RH Foto: DNEVNIK.HR +0 Ministar zdravstva Vili Beroš Galerija 1/2 >>
Koronakriza, Zakon o šumama i prijevoz srednjoškolaca neke su od tema sjednice Vlade, prve nakon godišnjih odmora.

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske, prvoj nakon kratke ljetne stanke, izviješteno je o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Hrvatskoj. Slovenija je najavila da će Hrvatsku staviti na crvenu listu, a isto najavljuje i Velika Britanija. To znači da će svi koji iz Hrvatske dolaze u te zemlje morati u karantenu. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu"

Premijer Plenković uvodno je rekao kako Vlada intenzivno radi na zakonu o obnovi Grada Zagreba nakon potresa i da će zakon ubrzo biti upućen u drugo čitanje. Kazao je i da se intenzivno radi na smještaju onih koji su u studentskom domu u Cvjetnom, a čiji su domovi stradali u potresu. 

"Naći ćemo smještaj za sve u studentskom domu da se studenti mogu vratiti u sobe", kazao je. 

Najavio je i da će s ministrom prometa Olegom Butkovićem u nedjelju 23. kolovoza ići na Goli otok povodom obilježavanja Dana žrtava totalitarnih režima, a idući će tjedan potpredsjednik Vlade Boris Milošević s potpredsjednikom Vlade i ministrom branitelja Tomom Medvedom ići u Grubore.

"Ivan kao primjer oporavljenog od koronavirusa" 

Komentirao je i situaciju s koronavirusom.

"Pandemija se ubrzava, nastavlja se širiti svijetom. Moramo i dalje biti budni i oprezni kako bismo štitili ljude, gospodarstvo i radna mjesta. Mi bilježimo rast zaraženih, no većina ima blage simptome. I dalje imamo 120 hospitaliziranih i to je bitno. U vezi sa zaraženima, radi se o mlađoj populaciji i onima koji se vraćaju s godišnjih odmora. Apeliram na sve da se ponašaju odgovorno. Naš Ivan Malenica primjer je mladog čovjeka koji se brzo oporavio i nastavio raditi", kazao je premijer na početku sjednice. 

Ministar Beroš također je izvijestio o stanju s koronavirusom. "122 osobe su na bolničkom liječenju. Broj zaraženih i porast broja zaraženih je očekivan. Gotovo petina zaražena je na okupljanjima i diljem obale. Porast broja zaraženih povezujemo s povratkom s godišnjih odmora", objasnio je.

"Importirano je 111 oboljelih osoba, radi se o uvezenim slučajevima, vjerski objekti zanemarivi su kao izvor zaraze. Prosječna dob zaraženih je 35 godina", izjavio je. 

Korona i turizam 

"Virus je i dalje među nama, razumijemo potrebu, ali odgovornim ponašanjem utječemo na vlastito zdravlje, ali i na zdravlje naših bližnjih", zaključno je rekao Beroš. 

Ministar Božinović rekao je da ljeti imamo blažu kliničku sliku kod zaraženih te da je Stožer naglasak stavio na upozorenja. 

"Od pokretanja e-visitora u Hrvatsku je ušlo oko 4 milijuna turista. Hrvatska je ove sezone bila odredište brojnih stranaca jer su nas percipirali kao sigurnu zemlju." Apelirao je na to da oni koji dolaze s godišnjih odmora smanje kontakte.

Ministrica turizma Brnjac kazala je da Hrvatska bilježi dobre turističke rezultate. "Ostvareno je pola od rezultata prošle godine. 18,8 milijuna noćenja, u kolovozu imamo 69 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu", napomenula je. 

Fuchs objasnio u kojem slučaju učenici trebaju nositi maske

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs poručio je kako je cilj njegova ministarstva da djeca 7. rujna krenu u škole.

Što s nastavom?

"Taj datum uvelike će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i ako bi slučajno došlo do promjena, moguće je i taj datum promijeniti”, kazao je Fuchs podnoseći izvješće o aktualnom stanju vezanom za koronavirus.

Najavio je da će u ponedjeljak biti objavljene upute za postupanje i odvijanje obrazovnog procesa u školama i predškolskim ustanovama, koje su izradile stručne službe ministarstva u suradnji s epidemiolozima.

U tom dokumentu bit će navedeno na koji način se škole trebaju pripremiti za početak školske godine, definirati ulazak i izlazak djece iz škole, kretanje unutar zajedničkih prostorija i niz drugih mjera u cilju osiguravanja sigurnog odvijanja nastave.

Fuchs je ponovio da postoji nekoliko scenarija koji će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u državi, pojedinim županijama, kao i dijelovima pojedinih županija.

Primjerice, u Splitsko-dalmatinskoj županiji nema nijedan pozitivan slučaj na otoku Visu, stoga ne bi bilo logično da se isti scenariji primjenjuju u tim lokalnim školama, naveo je. O maskama u školama stajalište je da se one moraju nositi pri dolasku i odlasku u javnom prijevozu te unutar samih škola za više razrede, od 5. razreda nadalje, kada se djeca kreću po hodnicima i miješaju s drugim razredima.

Tijekom nastave maske će djeca moći nositi ako to žele, ali to neće biti obveza, istaknuo je.

Dodao je da stručne službe nadopunjuju sadržaj elektronskih materijala koji će se možda koristiti ako dođe eskalacije epidemije, pri čemu se predviđa da bi dio učenika bio u školi, a dio kod kuće, odnosno djeca bi se rotirala u školi. 

"Ključna poruka je da 7. rujna počinje škola", nadovezao se Plenković. 

Ministar financija Zdravko Marić govorio je o državnom proračunu i kazao da je deficit proračuna 16,7 milijardi kuna. "21 milijardu kuna iznosi trošak na koronu iz proračuna", napomenuo je ministar. Ne vjeruje da će oporavak od koronakrize početi u idućoj godini. 

Trošak virusa

Preuzimanje rizika

"S obzirom na ovu turbulentnu godinu, možemo reći da smo u zdravstvenom smislu vrlo solidni. Logično je da imamo povećan broj zaraženih s obzirom na povećan broj turista, ali to je bio jasan politički cilj da turistička sezona bude što bolja. Ovo što se dogodilo je preuzimanje rizika da ostvarimo gospodarski rast.

Što se tiče reakcija drugih zemalja, mi smo toga svjesni, razumijemo odluke uoči početka školske godine, to će donekle utjecati na daljnji tijek turističke sezone, ali sve te zemlje balansiraju. To što radimo mi, rade i svi ostali. Imamo troškove za koronu od 21 milijarde kuna. Drago mi je da smo na pola turističkih rezultata u odnosu na lani", rekao je premijer nakon Marićeva izlaganja. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene