Turisti s maskama, ilustracija
Turisti s maskama, ilustracija Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Slovenija je najavila da će danas staviti Hrvatsku na crvenu listu, što znači da će svi njezini građani po povratku iz naše zemlje morati u karantenu. The Guardian piše da bi to moglo učiniti i Ujedinjeno Kraljevstvo.


Jučer je bio najgori dan za Hrvatsku, čak 219 novooboljelih. Ako Slovenija danas donese odluku o crvenoj listi, to znači da će svi njezini građani po povratku iz naše zemlje morati u karantenu.

Vezani članci Ugostitelj Vjeko Zubak Splićani nisu propustili popiti zadnju kavu, ugostitelji sutra zatvaraju, a jedan iz Splita kaže: "Ništa to nije bitno. Bitno je što prolaze zdravstveni djelatnici" Ilustracija ANKETA Od sutra smo u malom lockdownu: Podržavate li uvođenje novih strogih mjera u Hrvatskoj?

Zbog porasta broja osoba zaraženih koronavirusom te uvoza zaraze Ujedinjeno Kraljevstvo moglo bi Hrvatsku staviti na popis zemalja čiji će posjetitelji po povratku morati u karantenu od 14 dana. U srijedu poslijepodne o toj je temi održan i ministarski sastanak koji je vodio ministar prijevoza Grant Shapps.

The Guardian doznaje da bi ta vijest službeno mogla biti objavljena već u četvrtak, što znači da bi tisuće britanskih turista koji se trenutačno nalaze u Hrvatskoj možda morale dva tjedna provesti u karanteni.

Međutim, kada je prošlog tjedna Francuska i još pet zemalja stavljeno na popis za obaveznu karantenu, povratnicima je dano 30 sati da se vrate prije implementiranja mjera te se pretpostavlja da će isto biti i s Hrvatskom.

Guardianu je rečeno da su službenici u vladinu Centru za biosigurnost nekoliko slučajeva zaraze koronavirusom povezali s boravkom u Hrvatskoj.

Paul Charles, direktor turističke konzultantske Agencije PC, smatra da je u Hrvatskoj trenutačno oko 20 tisuća britanskih turista. Ističe da bi uvođenje spomenute mjere moglo izazvati kaos u hrvatskim zračnim lukama i masovni egzodus britanskih turista koji će, kao što je bilo u slučaju Francuske, bježati iz Hrvatske.

Britanske vlasti mjere za sve države revidiraju svakog četvrtka, a Charles smatra da će ovog tjedna one biti uvedene samo za Hrvatsku. Međutim, pomno se promatra i situacija u Portugalu, Grčkoj, Danskoj, na Farskim otocima, u Švicarskoj, Austriji te na Gibraltaru.