Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SINDIKATI APELIRAJU

Tko će i koliko ove godine izdvojiti za božićnice? Provjerili smo iznose, a građani poručuju: ''Bolje išta nego ništa''

Aktualno Galerija Krešimir Sever Krešimir Sever Foto: DNEVNIK.hr Božičnice u državnim tvrtkama Božičnice u državnim tvrtkama Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr Višnja Višnja Foto: DNEVNIK.hr +0 Darko Galerija 1/5 >>
Iako neki posluju u minusu, za božićnice će se moći izdvojiti. Tu se, prije svega, misli na javni sektor, u kojemu se iznosi božićnica kreću od 600 do 2500 kuna, a time se baš ne mogu pohvaliti privatnici.

Kupnja hrane za nadolazeće blagdane lakše pada ako znate da možete računati na božićnicu. ''I 15 kuna pomogne, a ne 1500'', kaže Emanuel iz Zagreba.

Spas na kraju mjeseca iščekuju i samozaposleni. ''Ja sam sebi isplaćujem, ja sam poduzetnik. Nadam se da će ove godine biti oko 2000 kuna'', otkrio je Zagrepčanin Darko.

''To jedino mogu državne firme, ako još i oni dobivaju božićnicu'', rekla je Đurđica. A uglavnom dobivaju.

''Bolje išta nego ništa''

HEP će svojim radnicima isplatiti po 2500 kuna. Hrvatske vode i Hrvatske šume tisuću kuna manje, a 1000 kuna dobit će radnici Hrvatskih autocesta i cesta. Božićnica HŽ infrastrukture iznosi 1200, a HŽ putničkog prijevoza 800 kuna.

Novac će se naći i za radnike u gradskim skupštinama. U zagrebačkoj će iznositi 1250 kuna. Na upit Dnevnika Nove TV Holding ne odgovara hoće li i u kojem iznosu radnicima isplatiti božićnice. Nužnije su uštede, poručuje gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Tko će sve dobiti božićnicu: Objavljen popis gradova koje ih daruju umirovljenicima, a koja prava imaju radnici?

Pročitajte i ovo Novac i novčanik KUNE U NOVČANIKU Jedan grad umirovljenicima daje 4000 kuna božićnice, dok neki daju tek mizeriju: "To je sramotno"

U riječkoj Gradskoj upravi dobivaju 1500 kuna, a osječkoj 1000 kuna. Iz Splita nije stigao odgovor.

''Bolje išta nego ništa. Mi penzioneri smo uvijek zadovoljni s malo'', kaže Splićanka Višnja. A zadovoljan je i Mile. ''Meni je dobro, ja sam zadovoljan, ja se ne mogu žaliti'', kaže.

Apel sindikata

Koliko će radnika ostati kratkih rukava, sindikati nemaju procjene. Apeliraju na poslodavce da se dodatno aktiviraju, pogotovo u godini u kojoj su poskupjeli i hrana i energenti. ''Ne samo zato što su radnici i radnice to svojim radom zaslužili, nego s druge strane, što će takve božićnice i potaknuti i potražnju i potrošnju'', poručuje Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata, a to će u konačnici dobro doći i domaćim proizvođačima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene