Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Tko će sve dobiti božićnicu: Objavljen popis gradova koje ih daruju umirovljenicima, a koja prava imaju radnici?

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
U mjesecu darivanja, mnogi se nadaju, darivat će ih i poslodavac. Božićnice će mnogima u prosincu podebljati kućni budžet.

Zasad su sigurni službenici i namještenici u javnim i državnim službama. Oni će dobiti 1500 kuna božićnice te po 600 kuna dara za djecu.

Pročitajte i ovo U bolnici s djecom Imaš pravo, ostvari ga Tko sve ima pravo na besplatni smještaj uz bolesno dijete i kako se ono ostvaruje Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA Brojni problemi kredita i dugova nakon smrti! Što članovi obitelji preminule osobe trebaju obavezno napraviti?

"Navedena prava pripadaju svim zaposlenima neovisno o tome rade li u punom ili nepunom radnom vremenu, na određeno ili neodređeno radno vrijeme", stoji obavijest na službenim stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

Portal Mirovina.hr objavio je popis više od 50 gradova koji su javno objavili kako će ove godine isplatiti božićnice umirovljenicima. Prosjek je 200-ak kuna, no ima i gradova koji su puno izdašniji. Tako Umag isplaćuje od 1000 do 4000 kuna. Pravo na božićnicu i visina ovise o visini mirovina.

Cijeli popis gradova i njihovih uvjeta pogledajte na portalu Mirovina.hr

No što je s božićnicama u privatnom sektoru? Jesu li poslodavci obavezni je isplatiti?

"Pravo na božićnicu nema veze sa zakonom u smislu prava radnika. Ona se spominje jedino u Pravilniku o porezu na dohodak koji regulira koji iznos je oporeziv", objašnjava Krešimir Rožman, pravni stručnjak i urednik časopisa Radno pravo.

"Kao pravo ono proizlazi iz kolektivnih ugovora, pravilnika o radu, a može biti i iz ugovora o radu ako su poslodavac i radnik tako ugovorili", dodaje.

U tom slučaju, ako su tako regulirani, poslodavac ih je dužan isplatiti. S obzirom da nije određeno pravo na božićnicu, tako nije određen ni njen minimalni ni maksimalni iznos. Samo iznos iznad kojeg će ga država oporezivati.

"U kolektivnom ugovoru tako se može dogovoriti i da božićnica iznosi i, na primjer, 20.000 kuna", pojašnjava Rožman.

U Pravilniku o porezu na dohodak božićnica se spominje u članku 5.
kao prigodne nagrade (božićnica, naknada za godišnji odmor i sl.). Neoporezivi dio iznosi 3000 kuna.

Fina na svojim stranicama piše kako je Zakonom o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona koji je stupio na snagu 28.studenog 2020. godine proširen krug primanja izuzetih od ovrhe. Na popisu su prigodne nagrade, među kojima je i božićnica.

Ako ne znate koja su vaša prava, kako ih ostvariti, ako mislite da ste u pokušaju da ih ostvarite ostali oštećeni, obratite se nama. Javite nam što vas muči, a mi ćemo umjesto vas pitati institucije, češljati zakone, inzistirati na odgovorima i pokušati doći do rješenja. I pomoći vam. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoj problem pošaljite na reporter@novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene