Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEMI ZATVORSKOG SUSTAVA

Pravosudni policajci nakon pokušaja bijega iz Remetinca: ''Posao je potplaćen i ovo nitko ne želi raditi. Što bi bilo da ih je više krenulo?''

Pravosudni policajci godinama apeliraju da ih je premalo u pretrpanim zatvorima. O tom problemu za Dnevnik Nove TV progovorio je Jelenko Krešo iz Sindikata pravosudne policije.

U akciju spašavanja iz Remetinca su pozvali vatrogasce. Zatvorenik je iz zajedničke šetnje put prema slobodi potražio u penjanju po zidu zgrade, ali zapeo je.

Propusta pravosudne policije nije bilo, tvrdi Jana Špero, ravnateljica uprave za zatvorski sustav i probaciju. Zatvoreniku slijedi stegovni postupak. Moguća kazna je i uskratiti mu raspolaganje novcem. ''Za kupnju u zatvorskoj kantini. To je jedna od čestih kazni koja ima dobar preventivni učinak'', otkriva Špero.

Ove godine pet bjegunaca

Od početka godine iz hrvatskih zatvora pobjeglo je pet zatvorenika, od kojih je jedan još u bijegu. Bilo je i pet neuspjelih pokušaja. Pravosudnih policajaca i jučer je bilo dovoljno, uvjerava Špero.

''Svi su bili na svojim mjestima na kojima su trebali pokrivati kako bi sigurnost bila zajamčena. Mi imamo 78 posto popunjenost pravosudne policije u zatvorskom sustavu'', kaže.

Iz oporbe stižu kritike da Vlada ne čini dovoljno. ''Ovo je samo još jedan pokazatelj da uvijek kad pričamo o našem pravosudnom i represivnom sustavu na kraju dođemo do toga da ima jako puno neuralgičnih točaka, a da očito Vlada ne radi dovoljno da se stvari riješe, poprave i da više nemamo takvih slučajeva'', kaže SDP-ovac Mišel Jakšić.

''Svaka šetnja je potencijalni bijeg''

Pokušaj bijega otvorio je pitanje nedostatka pravosudnih policajaca. O tome je progovorio Jelenko Krešo iz Sindikata pravosudne policije.

''Policajci su bili na svom mjestu. Dok zatvorenici šetaju, pravosudni je policajac na povišenom mjestu i promatra što se događa na šetnji. Ako se uoči bilo kakva nepravilnost, on se onda javi drugim pravosudnim policajcima. Ovo nije ni prvi ni posljednjih pokušaj bijega, to je zatvor'', kaže.

Istaknuo je da nema dovoljno pravosudnih policajaca. ''Svaka šetnja je nama potencijalna mogućnost bijega. Nedostaje pravosudnih policajaca i sama izvješća Vlade kažu da nas nedostaje 70, ali nedostaje nas i više. Dobro je pitanje što bi bilo da ih je više bježalo. Što bi onda bilo? Normalno da bi pravosudni policajci poduzeli sve. Srećom, možemo samo nagađati'', kazao je Krešo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TEGOBE ŽIVOTA IZA REŠETAKA Otkriveno što očekuje zatvorenika koji nije uspio pobjeći iz Remetinca: Policajac godinama upozorava na probleme u zatvorima

Pročitajte i ovo Pokušaj bijega iz Remetinca - 2 Spasili ga vatrogasci Oglasilo se Ministarstvo pravosuđa: Objasnili kako je došlo do pokušaja bijega zatvorenika iz Remetinca

Otkrio je i s kakvim se sve situacijama pravosudni policajci susreću.

''Svakodnevno možete imati napad na pravosudnu policiju. Imate situaciju da policajac uđe u ćeliju gdje je osoba pokušala suicid. Vi kad uđete u zatvor ne znate što vas može čekati. Predoziranje, samoozljeđivanje, pokušaj bijega, tučnjava. Apsolutno stalno moramo biti na oprezu. Međutim, nedostatak pravosudne policije nas troši jer morate odraditi za one ljude kojih nedostaje, a posao je potplaćen i nitko ovo ne želi raditi'', zaključio je Krešo. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene