Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve afere Ivana Vrdoljaka

Prebacuje krivnju, a na pitanja nije htio odgovarati: Provjereno istražuje brojne nepravilnosti povezane s predsjednikom HNS-a

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Međunarodni ugovor koji je Ivan Vrdoljak pokazao novinarima (Foto: Dnevnik.hr) Međunarodni ugovor koji je Ivan Vrdoljak pokazao novinarima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva (Foto: Dnevnik hr) Galerija 1/6 >>
Tada ministar gospodarstva, Ivan Vrdoljak navodno je članu Uprave nuklearne elektrane Krško tijekom telefonskog razgovora rekao: "zagorčat ću život tebi, tvojoj djeci i obitelji". Ovih je dana zbog toga protiv Vrdoljaka podignuta optužnica, što je novinarima Provjerenog bio povod da istraže sve afere koje su se povezivale s predsjednikom HNS-a – od nepravilnosti u dodjeli bespovratnih sredstava u Ministarstvu gospodarstva pa sve do razdjelnika koji su građanima donijeli štetu a tvrtkama koje ih prodaju zaradu.

Prije dvije i pol godine smijao se čelnik HNS-a kada su ga zabunom, zamijenivši ga za Zdravka Mamića, zvali u USKOK.

Pročitajte i ovo Provjereno: klizište u naselju Pojatno - 5 Donosi Provjereno Žena je otišla u trgovinu, a kada se vratila, puta do kuće više nije bilo... Provjereno: Centar za autizam Split - 3 Što sad? Smješteni su u vlažnim prostorijama bez prozora, sve ih je više, a sada se javio i novi problem: "Ovo se može nazvati i zlostavljanjem"

"Niti jednog trenutka nemam problem, zato se brzo i odazivam", našalio se Ivan Vrdoljak u prosincu 2015. godine.

Međutim, u to isto vrijeme navodno je zaprijetio članu Uprave nuklearne elektrane Krško. Tek tri godine poslije zastupnici Živog zida prvi su o postojanju optužnice progovorili u Saboru.

"Za optužnicu smo doznali od određenih zviždača iz Državnog odvjetništva", za Provjereno je rekao Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Njihov cilj je bio da se sazna istina. Htjeli su da se ne zataška slučaj. Bojali su se da bi gospodin Jelenić mogao zaustaviti taj proces zato što znamo da o gospodinu Vrdoljaku ovisi većina jer je on predsjednik HNS-a", objasnio je Sinčić te dodao: "U zadnjih nekoliko tjedana oni su nas kontaktirali."

Vrdoljak krivnju prebacuje na druge ljude i stranke

Vrdoljak je pred novinare na tiskovnoj konferenciji izvadio papir na kojem stoji članak iz međudržavnog ugovora po kojem i hrvatska i slovenska strana moraju jednako sudjelovati u radu elektrane. To sudjelovanje, prema njegovim riječima, nije bilo jednako.

"Prema mojim procjenama, u mandatu gospodina Perharića Republika Hrvatska izgubila je preko dvije milijarde kuna", rekao je Vrdoljak 20. travnja ove godine.

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a (Foto: Dnevnik.hr) Međunarodni ugovor koji je Ivan Vrdoljak pokazao novinarima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Na to je, kaže, upozorio i svog nasljednika Tomislava Panenića, koji je Vrdoljakove tvrdnje demantirao.

"Niti u jednom dokumentu nije stajalo upozorenje, bilo od bivšeg ministra ili nekoga iz Uprave koji su za štetu nadležni, na štetu načinjenu Hrvatskoj u visini dvije milijarde kuna", rekao je Panenić.

Hrvoje Perharić, član Uprave nuklearke kojem se navodno prijetilo, kaže da Vrdoljak nije imao ni primjedbe na poštivanje međudržavnog sporazuma na 10. sjednici povjerenstva koje prati njegovu provedbu, na kojoj je i sam sudjelovao 2015 godine.

Kao i tada, Vrdoljak i sada za pokušaje svog rušenja proziva MOST, ovog puta zato što je njegov predmet došao u ruke supruge savjetnika nekadašnjeg ministra pravosuđa Ante Šprlje, sutkinje Renate Pražetine Kaleb.

"Takve stvari ne mogu imati nikakve veze obzirom da se dodjela sudskih spisa odvija putem računalnog sustava i nemoguće je ne prekršiti protokol bez da to bude vidljivo", rekao je Ante Šprlje, bivši ministar pravosuđa.

"Ja sam za taj slučaj saznao iz novina. S moje strane nije moglo biti apsolutno nikakvog utjecaja. I moj je savjetnik bio iznenađen cijelom tom pričom. Nisam pitao za detalje, ali zanimljivo mu je bilo da se to tako tumači", dodao je Šprlje.

Na projektima su se bila imena gradova i općina kojima upravlja HNS

Godine 2016. Panenić je na mjestu ministra gospodarstva zamijenio Vrdoljaka. Otkrio je manipulacije u dodjeli bespovratnih sredstava i protiv odgovornih osoba digao kaznenu prijavu.

"U samo 11 minuta uspjeli u Osječko-baranjskoj županiji napisati projekt, prikupiti ponude i dostaviti ih u Ministarstvo", rekao je Tomislav Panenić 18. kolovoza 2016. godine. "Ovo je stvarni organizirani kriminal", zaključio je.

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a (Foto: Dnevnik.hr) Međunarodni ugovor koji je Ivan Vrdoljak pokazao novinarima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Prvo je, kaže, uočio da neki pozivi nisu objavljeni na internetskim stranicama pa je tražio savjetnike da vide koliko ih je.

"Prvo su uočili da se na svim tim pozivima pojavljuju imena istih općina i gradova. I ono što je bilo evidentno je da se to odnosilo na gradove i općine kojima upravljaju načelnici i gradonačelnici HNS-a", rekao je Panenić.

Detaljnim iščitavanjem uočili su niz nepravilnosti. Model je bio sljedeći: objavio se javni poziv, a novac su dobili oni koji su se među prvima prijavili. Naime, vrijeme predaje dokumentacije igralo je značajnu ulogu.

"Postojali su sastanci na kojima su čelni ljudi njihovih lokalnih samouprava bili obavještavani da se otvara javni poziv", rekao je Panenić.

Vrdoljak je i tada krivnju prebacivao na druge 

Povjerenstvo koje je ocjenjivalo one koji su prošli nije imalo jasne kriterije, a Vrdoljak se i tada branio politikom. Afera je izbila za vrijeme predizborne kampanje nakon sloma Tomislava Karamarka.

"Zanimljivo je u koju je fazu ušla predizborna kampanja. Ja njih ne želim prijavit DORH-u i USKOK-u. Ja njih želim prijaviti građanima Hrvatske za nemoral, nerad i populizam", rekao je Vrdoljak 18. kolovoza 2016.

Usprkos kampanji, premijer Orešković smatrao je da postupak mora biti pokrenut.

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Ja sam se, zbog osjetljivog političkog trenutka, tada otišao posavjetovati i s premijerom Oreškovićem. O i njegovi savjetnici su imali stav da se mora pokrenuti postupak", rekao je Panenić.

Slučaj u kojem je u igri oko 20 milijuna kuna prijavljen je, kaže, DORH-u, USKOK-u i policiji. Na upit USKOK-u o kaznenoj prijavom stigao je odgovor da ne mogu dati informaciju o tome provode li se izvidi jer su oni po zakonu tajni.

Provode se izvodi u agenciji na čijem je čelu bio Vrdoljakov stranački kolega

Ekipa Provjerenog uspjela je doznati da se provode izvidi u Hrvatskoj agenciji za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata. Kaznenu prijavu protiv njezina vodstva podnio je vršitelj dužnosti ravnatelja Zdeslav Matić na temelju nalaza državne revizije.

Radi se o četiri isplate: šest milijuna i 200.000 tisuća kuna za skladištenje iste nafte u dva različita skladišta, 374.000 kn za pet parkirnih mjesta Zagrebparkingu iako agencija ima samo jedan službeni automobil.

Tu su također isplate od gotovo milijun kuna za usluge čišćenja spremnika, osiguranje vozila i goriva bez javne nabave te milijun i 800.000 kuna za troškove u sporu s Janafom do kojega nije ni trebalo doći.

Na čelu HANDE u to je vrijeme bio Vrdoljakov stranački kolega. Na upit o nalazu državne revizije nije poslao odgovor, ali je to učinilo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

"Ravnateljstvu policije naloženo je provođenje izvida koji su još uvijek u tijeku i to pribavljanje odgovarajuće dokumentacije i njena analiza", odgovorilo je Tajništvo ŽDO Zagreb.

Tvrtka čiji je Vrdoljak suosnivač u njegovom je mandatu dobro poslovala

U medijima se analiziralo i poslovanje tvrtke koju je Vrdoljak osnovao s bivšom suprugom. Iako je ATO Inženjering s HEP-om poslovala još od 2001., a Vrdoljak iz nje izašao prije nego je postao ministar, uspon u poslovanju koje je tvrtka postigla za vrijeme njegova mandata se u javnosti dovodilo u pitanje.

Novinari Provjerenog pronašli su 15 postupaka javne nabave koji su dobili. Među njima su pronašli i neke zanimljivosti: pet puta su se jedini javili na postupke javne nabave, tri puta za posao s termoelektranom Plomin. Poslovi su vrijedni oko 15 milijuna kuna.

Prozivke za namještanje višemilijunskih poslova, osobito s HEP-om, Vrdoljak, kao i sve dosad, negira.

Mnogi se još uvijek dobro sjećaju muke s razdjenicima

Jedna od nikad oproštenih afera svakako je i ona s razdjelnicima. Zakon on njima donijela je vlada u kojoj je Vrdoljak bio ministar.

Samo četiri dana nakon donošenja zakona predstavnici Hrvatske energetske regulatorne agencije, HEP-Toplinarstva i Ministarstva gospodarstva otputovali su u Dansku. Put je platila privatna danska tvrtka Danfoss za koju se tvrdilo da proizvodi ventile za razdjelnike.

"Za način plaćanja troškova sam saznao tek kada je to izašlo u javnost. Do tada sam mislio da ih je platila HERA", u listopadu 2017. godine rekao je Dalibor Pudić, član upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a (Foto: Dnevnik.hr) Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva (Foto: Dnevnik hr) Foto: Dnevnik hr

Povjerenstvo za sukob interesa tada je utvrdilo da se Dalibor Pudić, kao dužnosnik iz HERA-e, našao u sukobu interesa.

"Povjerenstvo je većinom glasova utvrdilo da je, primitkom usluge u vidu plaćanja smještaja, dužnosnik primio nedopušten dar u smislu zakona", krajem listopada 2017. godine rekla je Dalia Orešković, predsjednica Povjerenstva.

Nakon četiri godine zastrašivanja ako ne ugrade razdjelnike, građani su se masovno počeli vraćati na sustav toplane jer su im s razdjelnicima računi za grijanje astronomski rasli.

Na brojna pitanja nije htio odgovoriti pred kamerama

Od Ivana Vrdoljaka novinari Provjerenog tražili su da stane pred kameru i odgovori na pitanja o spomenutim aferama. Nije htio ni to niti je htio odgovoriti na pisane upite. Poslao je samo dokument u kojem stoji:

"Prvo, na sva vaša pitanja odgovorio sam argumentirano, odgovorno i pravovremeno nekoliko desetaka puta, kroz niz nastupa u medijima, uključujući i vašu televiziju.

Drugo, i kao ministar gospodarstva i danas kao predsjednik HNS-a hrvatske interese, kao što su to primjerice INA ili Krško, stavljam ispred svih drugih interesa i odgovorno se borim za njih da građanima isporučim rezultate.

Treće, postoje ljudi koji ne žele promjene u ovoj zemlji, koji bi željeli da sve ostane po starom. To su interesne skupine kojima smeta što je HNS započeo reforme i modernizaciju Hrvatske i koje žele diskreditirati ovu Vladu.

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a"

I dok Vrdoljak vjeruje da je sve konstrukcija interesnih skupina, činjenica jest da mu jedna optužnica stoji na leđima.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene