Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IVAN VRDOLJAK

Najveći zagovornik ugradnje razdjelnika danas izbjegava medije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razdjelnici su isplativi tek u gradovima s najskupljim grijanjem - Velikoj Gorici, Samoboru i Rijeci, dok su u Zagrebu, Osijeku i Sisku neisplativi u čak 80 posto slučajeva.

Sada su i stručnjaci izračunali ono na što građani godinama upozoravaju - razdjelnici nisu ekonomski isplativi. Naime, kada se zbroje troškovi ugradnje, ispada da se uloženi novac ne može vratiti u idućih deset godina. Zbog toga Ministarstvo zaštite okoliša ide u izmjene zakona kojim će se odrediti hoće li ostati obveza njihove ugradnje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očitovanje tvrtke Siemens 'Ponosni smo na visoku razinu etičnosti u Siemensu' Slika nije dostupna 'Nije bilo potrebno' Pitanje zbog kojeg nam je bivši ministar zalupio vrata pred nosom

S razdjelnicima na radijatorima - nema uštede u novčaniku. "Životni vijek razdjelnika je 10 godina. Ako uložite novac, imate investiciju, ali i uštedu. I sama studija je pokazala da se u nekim slučajevima ne isplati", kazao je Ante Čikotić, državni tajnik za energetiku.

Razdjelnici su isplativi tek u gradovima s najskupljim grijanjem - Velikoj Gorici, Samoboru i Rijeci, dok su u Zagrebu, Osijeku i Sisku neisplativi u čak 80 posto slučajeva.

"Ni za jednog od ovih stanova ne možemo reći - aha, mi smo uložili 2500 kuna i u 10 godina ja ću ostvariti nivo uštede od 2500 kuna", ustvrdio je Kristijan Horvat s Ekonomskog instituta.

Piše se novi zakon, i tek će on odgovoriti na pitanje ukida li se obveza ugradnje razdjelnika. "Želimo sagledati sustav, da ga očuvamo, da nemamo kaos i tužbe", kazao je Čikotić. Od pola milijuna ljudi s obvezom ugradnje razdjelnika, to je učinilo više od polovine potrošača. "Osamdeset posto naših suvlasnika je reklo da želi da se maknu i da se vrate na obračun potrošnje toplinske energije onako kako je to bilo prije, po metru kvadratnom", kaže Zagrepčanin Bruno Sabol.

Iako se spominje mogućnost izbora - udruge građana traže ukidanje razdjelnika. No pozdravljaju to što se toplinari vraćaju pod nadzor HERA-e. Ljiljana Mrkonjić iz udruge Razdjelnici topline, kazala je: "Taj pojam kupac je omogućavao malim poduzećima u manjim gradovima, poput Rijeke, Vukovara i Vinkovaca da samostalno bez nadzora državnog regulatora podižu cijene toplinske energije".

Ministar za vrijeme čijeg mandata su razdjelnici uvedeni poslao je kritiku HDZ-u i Mostu jer dvije godine ne nude novo rješenje. "Studija instituta Hrvoje Požar, koju je naručio Mostov ministar Panenić, dokazala je da su razdjelnici donijeli energetsku uštedu, kao najjeftinija od tri opcije dane direktivama EU-a koje smo tada morali primijeniti", rekao je Ivan Vrdoljak.

Vrdoljak danas nije odgovarao na novinarska pitanja. Pa ni na ono najvažnije - zašto Hrvatska nije na vrijeme izradila studiju isplativosti, kojom se ovakva ugradnja mogla izbjeći.

Štede energiju, ali ne i novac. No nitko još nije izračunao - žive li zbog toga građani u sve hladnijim stanovima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene