Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne mogu im stati na kraj

"Ovo je nehumano!": Intervencija u ilegalnom staračkom domu, tamo zatekli čisti horor - nesretnu ženu će proglasiti nestalom?

Aktualno Galerija Provjereno: Ilegalni dom - 1 Provjereno: Ilegalni dom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Ilegalni dom - 2 Provjereno: Ilegalni dom - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Ilegalni dom - 3 Provjereno: Ilegalni dom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Ilegalni dom - 4 Provjereno: Ilegalni dom - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Provjereno: Ilegalni dom - 5 Galerija 1/7 >>
Ministarstvo socijalne skrbi mjesecima radi na premještanju štićenika iz ilegalnog doma za starije i nemoćne jer su uvjeti ondje kao iz horor priče. Provjereno je o njemu izvještavalo u veljači i tada se novinarska ekipa nadala da će ti jadni starci biti spašeni. No vlasnica doma, unatoč svemu, radi i dalje te je uzela nove štićenike.

Ministarstvo socijalne skrbi i Državno odvjetništvo podigli su tri kaznene prijave i tri optužna prijedloga protiv vlasnicu i dvoje djelatnika ilegalnog staračkog doma u Majdačkoj 21. Riječ je ilegalnom domu u Stupniku kraj Zagreba, doma o kojemu je ekipa Provjerenog ove veljače izvještavala.

Tada je ekipa Provjerenog otkrila da je vlasnica doma, protivno zakonu, prepisala stan štićenice na sebe, a potom ga prodala svom odvjetniku. Nakon objavljenog priloga, u dom je stigla inspekcija i tamo zatekla 22 korisnika. O svima njima, nekima dementnima i teško bolesnima, brinula se samo jedna osoba.

"Zatečeni su izrazito nehigijenski uvjeti, zapušteni prostori, korisnici su bili neadekvatno i neprimjereno zbrinuti, nije se vodila adekvatna skrb i njega. Zatečeno je pet korisnica koje su imale demenciju, bile su zaključane u jednoj prostoriji u izdvojenom dvorišnom objektu. Smještene su bile na madrace bez plahti, bez posteljine. Bile su gladne, žedne, vidljivo su bile zapuštenog fizičkog izgleda i zdravstvenoga stanja", rekla je Sunčica Lončar, načelnica Samostalnog sektora za upravni i inspekcijski nadzor u socijalnoj skrbi.

Nakon inspekcije uzela još štićenika

Vlasnica doma nakon prve inspekcije nije prestala s radom. Naime, premda je Ministarstvo, prvi put, uz pomoć centara za socijalnu skrb, samo izmjestilo većinu štićenika, za njih četvero nije bilo mjesta. Njih je trebala izmjestiti sama vlasnica, što nije učinila. Umjesto toga je dovela još njih pet. Jedna od njih bila je i baka sugovornika Provjerenog.

"Baka je smještena u obiteljski dom za starije i nemoćne u gornjem Stupniku. Na papirima piše da je to bilo 13. 4. 2022. Mjesec dana nakon toga je krenula kalvarija sa svime i svačime", rekao je Kristijan Postružin novinarki Provjerenog Barbari Majstorović Ivezić.

Pročitajte i ovo Provjereno: Sumnjiva sportska suradnja s Kinom na KIF-u - 4 PROVJERENO ISTRAŽUJE Biznis na Kineziološkom fakultetu: Kombinacija javnog i privatnog partnerstva donijela milijune kuna prihoda, ali...

Dom im je na prvu djelovao u redu. Metoda pokazivanja soba otprije je poznata: sredili bi jedan apartman i njega pokazali obitelji štićenika. Tako su i ekipi Provjerenog prezentirali kada je ušle u njega početkom godine.

Postružin kaže da mu nije rečeno da dom nema dozvolu za rad, a cijena smještaja u u međuvremenu je i porasla.

"Po ugovoru je 4500 kuna bila usluga. Ona je inzistirala da se gotovima dovozi kod nje, a ona će fiktivno dat uplatnicu, koju nikad nitko nije dobio. Nismo dobili ni papir, a kamoli uplatnicu", rekao je.

Da se sve oduvijek plaćalo na ruke, potvrđuje i bivša djelatnica jednog od domova ove vlasnice kojoj je 2021. godine Služba za inspekcijski nadzor zabranila rad.

"Nama su djeca štićenika donosila novac i mi smo imali tamo blokove na koje smo napisali iznos koji smo primili i to smo dali kao da smo novac primili", rekla je djelatnica koja je željela ostati anonimna.

Pročitajte i ovo Provjereno: Huliganizam - 4 Nemile scene Propucani mladić koji je svjedočio kaosu na autocesti: "Svi su se šetali, gledali što se događa i taj juriš policajaca"

Jednako tako bilo je i sa zaposlenicima. Sugovornici Provjerenog, prema njezinim riječima, ostala je dužna 21.000 kuna, ali i doprinose za zdravstveno i mirovinsko.

"Apsolutno ništa nije plaćala. Nikakva porezna uprava nije ju kontaktirala, a šest mjeseci nije uplaćivala doprinose. Meni su svi rekli zašto ja nisam vodila brigu. Hoću li ja svakog poslodavca svaki mjesec kontrolirati da li je uplatio doprinose?", rekla je djelatnica.

Užasni higijenski uvjeti 

Nakon intervencije u veljači, Ministarstvo je u svibnju ponovilo nadzor. Situacija je ovaj put bila puno gora.

"Zatečeno je devet ljudi i bilo je vidljivo da je ugrožen njihov život i zdravlje na način da su bili prljavi, zapušteni, gladni, žedni. Bili su narušenoga zdravstvenog stanja, bilo je vidljivo da nitko o njima niti vodi bilo kakvu skrb", rekla je Lončar.

"U frižideru je zatečeno pakiranje od 10 jaja, jedan kruh i jedna posuda u kojoj su bili vidljivi ostatci variva od prije možda dan ili dva. Nije bilo nikakve naznake spremanja obroka za korisnike na taj dan", dodala je.

Pročitajte i ovo Provjereno: Antonija Baričević - 1 Udovice žele znati istinu Još jedan slučaj smrti od korone na hematologiji: "Izbjegavali smo izlaske, djeca rođendane. A tamo gdje je trebao biti najsigurniji..."

Pročitajte i ovo Provjereno: Natator - 5 DONOSI PROVJERENO Divna priča o plivačkom klubu Natator, čiji članovi plivaju kontra struje i svim srcem: "Nikad nećemo znati koliko možemo ako ne pokušamo"

Slično stanje opisao je i Postružin.

"Jeli su nekakve salame, paštete. Kruh je bio toliko tvrd se čulo kad se njime udari u stol", rekao je te dodao da u domu nisu ni prali rublje: "Sve što su trebali radit oni, njezina cimerica je ona tamo ručno prala. WC papir nisu imali. To smo im mi sve kupovali."

Higijenski uvjeti bili su katastrofalni.

"U WC-ima su bile fekalije koje nisu čišćene, ispod stubišta koje je ispred doma bio je otvoren šaht iz kojeg je curila kanalizacija i preko kojeg se prelazilo odnosno preskakalo da bi se došlo do korisnika", rekla je Lončar.

Štićenici nisu imali ni liječničku skrb

Najgore od svega je što štićenici nisu imali nikakvu liječničku skrb niti su dobivali lijekove. Međutim, liječnica opće prakse iz jednog zagrebačkog doma zdravlja većinu je štićenika upisala kao svoje pacijente. Tvrdi da je dobro surađivala s ilegalnim domom, da je redovito pregledavala štićenike i da nije imala pojma da taj dom nema dozvolu za rad. Bivša anonimna djelatnica tvrdi suprotno.

"U početku je dolazila svaki tjedan, a poslije sve rjeđe i rjeđe", rekla je te ispričala što je doktorica radila tijekom pregleda: "Sjela, popila kavu, uzela tlakomjer, obišla pacijente i pitala ih kako su."

Pročitajte i ovo Provjereno: Muškarac koji uzima novac prosjakinji - 3 Trgovina ljudima Nakon priče u Provjerenom: Policija kazneno prijavila muškarca koji je bolesnu ženu tjerao na prošnju, a potom joj uzimao sav novac

Pročitajte i ovo Provjereno: Pobačaj - 4 ISTRAŽUJE PROVJERENO Zakon je isti u obje zemlje: Zašto se trudnice iz Hrvatske šalju na pobačaj u Sloveniju? "Svatko od nas može imati svoje mišljenje i moralne prosudbe, ali..."

Iako doktorica tvrdi da nije uzimala novac za svoje usluge, bivša djelatnica tvrdi suprotno.

"Nama je vlasnica ostavila novac i rekla da će doći doktorica i da je to je za nju. 500 kuna po dolasku", rekla je bivša djelatnica.

Zbog svega ovoga su upućeni dopisi na nadležna tijela zdravstvenoga sustava.

"Može se opravdano sumnjati da je jedna liječnica bila upoznata sa stanjem korisnika, da je dolazila, da je oridnirala terapiju i da je brinula o korisnicima koji nisu bili njeni pacijenti. Nije jasno kako liječnik može brinuti i uopće pregledavati zdravstveno stanje pacijenta za kojeg nije ovlašteni liječnik niti ima njegov zdravstveni karton", rekla je Lončar.

Nova inspekcija zatekla horor

Na dan emitiranja priloga Provjerenog došlo je do nove intervencija u ilegalnom domu. Jedna od bivših štićenica, upravo ona koja je vlasnici prepisala stan, iz Vinogradske bolnice vraćena je u dom. Zbog dojava o teškom zanemarivanju, djelatnici socijalne skrbi uz pratnju policije ušli su u prostorije doma i ondje zatekli horor.

"Po izlasku su čuli lupanje iz jedne od soba i vratili su se natrag. Vidjeli su da su vrata od sobe zaključana izvana, otključali su ih i unutra je bila gospođa", rekla je Lončar.

Prije nego je došla inspekcija iz Ministarstva socijalne skrbi zanemarenu štićenicu su vlasnica i njezina pomoćnica sakrile u drugu kuću. Nastavile su mirno piti kavu, iako je ovo jedanaesta inspekcija u ovaj ilegalni dom.

"Ne znam koliko mi puta trebamo doći više ovdje na ovu adresu da mi možemo zatvoriti ovaj objekt i da se više takva usluga ne pruža. Ovo je nehumano za starije građane naše države i ovo je nehumano za naše društvo", rekla je Lončar.

Starica ipak nije pronađena niti u kući za koju je vlasnica tvrdila da je smjestila. Policija, koja bi trebala reagirati u slučajevima ugroze života, cijelu ovu stvar promatrala je sa strane. Satima se tražio pravni način: loptalo na relaciji odvjetnik, vlasnica, sud. Na kraju će nesretnu ženu očito morati proglasiti nestalom.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene