Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIČA PROVJERENOG

Ponižavajući, sramotan, skandalozan: Novi zakon čekali su 16 godina, a ni njime nisu dobili ravnopravnost

Ponižavajući, sramotan, skandalozan – tako novi zakon opisuju osobe s invaliditetom i njihove obitelji. U četvrtak su prosvjedovali jer su Zakon o osobnim asistentima čekali desetljeće i pol. Na početku su bili oduševljeni, sve dok nisu pročitali prijedlog Zakona. Provjereno donosi njihove priče.

Zakon o osobnim asistentima čekao se dugih 16 godina. Najavljen je kao epohalni pomak, a njime su zadovoljni i ministar Marin Piletić, i radna skupina, i Zajednica saveza osoba s invaliditetom. S druge su strane roditelji i osobe s invaliditetom, koji su u četvrtak održali prosvjed.

Osobni asistenti zamišljeni su kao ruke i noge, sluh i vid osobama s invaliditetom. Oni su njihov prozor u svijet, oslobođenje od kućnog pritvora i oslobađanje obitelji 24-satne skrbi.

Uvođenje asistenata počelo je kao pilot-projekt prije 16 godina i to je ostao sve do danas. Osobe s invaliditetom mogle su ostvariti osobnog asistenta na četiri ili osam sati, što je premalo i nedostatno za plaće koje će se sada podići jer se diže minimalac.

Pročitajte i ovo Provjereno: SP u Katru - 5 izrabljivanje radnika Zviždačica i novinar koji su razotkrili mračnu stranu nogometa progovorili za Provjereno: "Mislim da je to najveći skandal u povijesti sporta"

Pročitajte i ovo Provjereno: Grafiti - 9 DONOSI PROVJERENO Tanka granica između vandalizma i umjetnosti: "Krenuli smo s jednom akcijom koju smo obećali građanima"

Čak je i studentska dnevnica prerasla onu osobnih asistenata. Ugovori su na određeno jer su ovisili o projektima. Sada idu na državni proračun, no i dalje iz prijedloga novog zakona nisu saznali ništa važno za njih.

Ministar Piletić hvalio se da će osobe s invaliditetom ostvarivati pravo na osobnog asistenta na 16 sati, no nije naveo da to podrazumijeva rigorozne uvjete, pa će to pravo ostvariti tek poneki. Osobe s invaliditetom najviše vrijeđa što moraju biti nezaposlene da bi ostvarile pravo na ravnopravnost.

Više o pričama i problemima osobama s invaliditetom možete pogledati u videoprilogu Provjerenog na vrhu članka.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene