Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DONOSI PROVJERENO

Tanka granica između vandalizma i umjetnosti: "Krenuli smo s jednom akcijom koju smo obećali građanima"

Aktualno Galerija Provjereno: Grafiti - 9 Provjereno: Grafiti - 9 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Grafiti - 1 Provjereno: Grafiti - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Grafiti - 2 Provjereno: Grafiti - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Grafiti - 3 Provjereno: Grafiti - 3 Foto: DNEVNIK.hr +6 Provjereno: Grafiti - 4 Galerija 1/11 >>
Fasade, zgrade, pothodnici. Cijeli uži pa i širi centar glavnog grada Hrvatske nikada nije bio ovako išaran grafitima. Naročito ako se uspoređujemo sa drugim metropolama Europe. Bomberi i grafiteri svoje tragove ostavljaju noću, posvuda. Komunalni redari ove su godine ispisali 18 kazni. Premalo. A one su dovoljno niske da baš nikoga ne sprječavaju da i dalje rade što žele. Grad najavljuje nove akcije uređenja, ali i kažnjavanja. Provjereno donosi priču o tome kako na to gledaju oni kojima su baš javne površine - mjesta za rad.

Dva ulična umjetnika koji su aktivni još od 90-ih, a čiji radovi su prava umjetnička djela reporterki Provjerenog Sari Duvnjak su ispričali kako se od šaranja po zidovima ograđuju i iste osuđuju.

Writeri, tegovi, grafiti, murali. Sve to povezujemo sa street artom, odnosno uličnom umjetošću. No tanka je granica između onoga što se danas zove umjetnost, a što vandalizam.

Središte metropole išarano je preko svake mjere. Upravo iz tog razloga počele su se konačno događati konkretne stvari. Čišćenje fasada i zidova u užem centru Zagreba počelo je prošlog tjedna, i to sa Zakmadrijevih stuba na Gornjem gradu.

Tihomir Milovac, zastupnik u skupštini i predsjednik Povjerenstva za zaštitu objekata od grafita kaže - većina fasada koje su zašarane, prebojit će se originalnom bojom i premazati antigrafitnim premazom kako bi se lakše uklonili novi grafiti.

Pročitajte i ovo Grafiti u Zagrebu - 3 USVOJENA ODLUKA Zagreb kreće u borbu s vandalima: Počelo uklanjanje grafita, grad će platiti 100.000 kuna

"Krenuli smo s jednom akcijom koju smo obećali građanima, a to je da ćemo nastojati očistiti grad od vandalskih grafita. To smo odlučili temeljem odluke koja je još iz vremena tadašnjeg gradonačelnika, međutim, ona nije bila primjenjivana", rekao je Milovac.

Odlučili su tu odluku aktivirati. "Donji grad se financira sa 100 posto iznosom. Dakle, ukoliko građani odluče očistiti svoje fasade mi ćemo im u potpunosti vratiti te novce.

Redarstvo grada Zagreba za sada ima zabilježeno 1500 grafita koje treba ukloniti, a gotovo svaki dan osvane neki novi. Milovac kaže kako građani znaju primijetiti razliku između grafita i ulične umjetnosti.

Pročitajte i ovo Mural posvećen Majci prirodi - 4 Europski klimatski pakt Milanovićev savjetnik otkrio "zelenu" novinu na Pantovčaku: "Možda ćemo ih ove godine zašarafiti"

"Ja ne znam kako se mi uopće možemo reklamirati kao jedan srednjoeuropski turistički grad s ovakvim izgledom fasada u najužem centru grada", požalila se Jelena iz Zagreba.

Drugi su pak rekli, kako im je draže da je grad šaren, ali dealno bi bilo kada bi postojala određena mjesta gdje se grafiti mogu crtati dok bi na drugima isto bilo zabranjeno s puno strožim kaznama u to se slažu svi.

Jer kad se uličnoj umjetnosti pristupa na individualan način, kad je cilj oplemeniti prostor, pojedinačnim rastom pa onda sinergijski i grupnim, dolazi se do fascinantnih rezultata. Ulična umjetnost treba ostati upravo to – umjetnost.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene