Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrušili se na Vladu

Incident na prosvjedu osoba s invaliditetom, muškarac u kolicima pokušao srušiti ogradu, glumica vikala policiji: "Jeste li ponosni na sebe?"

U četvrtak u 12 sati održan je prosvjed osoba s invaliditetom i obitelji djece s teškoćama u razvoju. Udruga Sjena, organizator prosvjeda, objasnila je kako tom akcijom traže konačno donošenje zakona o inkluzivnom dodatku, konačno donošenje zakona o osobnoj asistenciji i žurno osiguranje pomoći i podrške roditeljima djece s teškoćama u razvoju.

"Dobro došli na Markov trg, simbol hrvatske državnosti, ali nažalost i simbol hrvatske neljudskosti, nebrige, neodgovornosti i budimo posve jesne - korupcionaštva i lopovluka", bile su prve službene riječi na prosvjedu na kojem se okupio velik broj ljudi. Među njima su bili i oporbeni političari Peđa Grbin, Anka Mrak Taritaš, Dalija Orešković i drugi.

U Hrvatskoj živi 624.000 osoba s invaliditetom, što je čak 16 posto ukupnog hrvatskog stanovništva. Nakon 16 godina čekanja Vlada je najavila novi zakon o osobnoj asistenciji, a premijer Andrej Plenković rekao je i da je zakon o inkluzivnom dodatku u završnoj fazi. Osobe kojima je namijenjen nisu njime ni najmanje zadovoljne, štoviše, osjećaju se izdanima.

Pročitajte i ovo Provjereno: Robert Panijan - 6 INVALIDITET NE SMIJE BITI PREPREKA Provjereno ga je snimalo prije 15 godina dok se borio sa zloćudnim tumorom. Njegova današnja priča je nevjerojatna

"Ovaj zakon još je jednom ogolio ovu državu i vlast - nesolidarna, neempatična i bešćutna, ali što je još gore od nabrojenoga - nepravedna, lažljiva i bijedna. Jer kad je netko u stanju godinama se iživljavati nad slabijima i  nemoćnima, onima koji bez naše pomoći ne mogu, onda je taj netko bijedan i jadan", saželi su na prosvjedu što točno misle o tom Vladinu prijedlogu.

Osvrnuli su se i na ministra Marina Piletića i njegovu izjavu kako je ovaj zakon epohalan pa nabrojili sve njegove manjkavosti i okomili se na HDZ i Vladu.

"Ova država ima novca i ima ga napretek, ali ne za svakoga. Gabrijela Žalac za svoj je rođendan polokala i požderala 24.000 kuna, to je iznos pola godine plaća roditelja odgojitelja. Taj iznos javnog novca jedan HDZ-ov načelnik potroši u danu", poručili su.

Što se tiče Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koji bi trebao stupiti na snagu u siječnju 2023., a kojim će se povećati naknada za dopust za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju do osme godine života s 2328 na 4157 kuna, udruga također ne misli puno toga pozitivnoga.

"Osobe s invaliditetom - socijalni slučajevi"

Ističu kako je došlo do propusta, zbog čega je velik dio roditelja djece s teškoćama izostavljen i diskriminiran.

"Želimo biti dio društva koje prihvaća, suosjeća i potiče svakoga pojedinca da ostvari svoj potencijal uz maksimalnu podršku sustava. Osobe s invaliditetom u ovoj su državi najčešće proglašene socijalnim slučajevima. Sram vas može biti", poručila je Suzana Rešetar iz udruge Sjena. 

''Tijekom 2022. godine u više se navrata najavljivalo konačno predstavljanje i donošenje tih zakona, koji se već dugi niz godina pripremaju, ali nikako da ugledaju svjetlo dana, pa se tako to neće dogoditi ni ove godine", rekli su.

Pročitajte i ovo Provjereno: Invaliditet ih nije zaustavio - 11 donosi provjereno Ni invaliditet ih nije zaustavio. Oni su uspješni sportaši, uporni, sretni i pomažu drugima: "Sve je u glavi"

Nastao incident - policija spriječila muškarca da probije ogradu

Tijekom njezina govora jedan od prosvjednika, muškarac u invalidskim kolicima, pokušao se probiti kroz ogradu, pa ga je zaustavila policija. 

"Maknite rampu! Plenković u Zagrebu ima 20.000 glasova. Od milijun ljudi stavio je rampu", govorio je dok je gurao ogradu.

Policajac mu je rekao da se udalji, a onda je ogradu počela gurati i glumica Marijana Mikulić.

"Vježbam jer nemam kad ići u teretanu jer doma imam bolesno dijete za koje se netko treba brinuti", rekla je, a onda je poručila policiji: "Jeste li ponosni na sebe u ovom trenutku?" 

Ostali prosvjednici vikali su policajcima da skinu kape.

"Nećete nas se riješiti! Ako treba, svaki ćemo vas dan podsjećati na one najranjivije među nama i, vjerujte nam, nećemo se umoriti", poručila je Rešetar za kraj.

Nakon nje za govornicu je stala paraolimpijka Ana Sršen, koja je upozorila na poznati problem s kojim se suočavaju osobe s amputacijama.

"Problem asistenata, ali veliki je problem i novi pokušaj uštede HZZO-a na medicinskim pomagalima. To će dovesti do novog pada standarda pomagala. Već je najavljeno da će u Hrvatskoj biti povučeno 300 proizvoda, to znači da će više od 200 tisuća osoba s invaliditetom od početka iduće godine ostati bez ikakvih pomagala, čak i onih sa standardom od prije 40 godina", rekla je pa i sama govor završila iznoseći da Hrvatska čini sve ne bi li osobe s invaliditetom pretvorila u socijalne slučajeve.

Za govornicu je stigla i Laura Soče, koja ima cerebralnu paralizu i potpuno je slijepa, ali svejedno je uspjela završiti preddiplomski studiji.

"Pitali su me što će mi osobni asistent. Postavljam pitanje gospodinu Piletiću: Kako bi vama bilo da s vama na fakultetu stoji tata? Međutim, vi imate pravo na osobnog asistenta, zašto onda nama to uskraćujete?" poručila je Laura.

Pred kraj je Rešetar još jednom upozorila na krajnje nepravednu i okrutnu praksu. "Tražimo i pravo o kojem govorimo godinama 6 + 6. Kako vas nije sram ostaviti roditelje koji dožive najveću tragediju? Šaljete ih odmah nakon smrti djeteta na biro, kako vas nije sram? A vi imate to pravo", rekla je.

Oko jednoga su se složili svi okupljeni: "Država je bešćutni gad!"

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene