Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča Provjerenog

Vukovarka 30 godina traži istinu o svom ocu, napokon počelo suđenje: "On ga je odveo! I šuti! I ništa mu ne mogu!"

Aktualno Galerija Provjereno: Jovan Radan - 3 Provjereno: Jovan Radan - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Jovan Radan - 4 Provjereno: Jovan Radan - 4 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Jovan Radan - 5 Provjereno: Jovan Radan - 5 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Jovan Radan - 6 Provjereno: Jovan Radan - 6 Foto: DNEVNIK.hr +3 Iva Radić Galerija 1/8 >>
Iva Radić rođena je Vukovarka koja ne odustaje od potrage za svojim ocem Mijom Radićem. Svjedočila je da joj oca odvodi Jovan Radan, nekadašnji pripadnik srpske paravojne formacije. Nakon mnogo godina čekanja u Beogradu je počelo suđenje Radanu za ratni zločin silovanja. Prati ga i Iva Radić, koja se nada da će na njemu, iako se suđenje toga ne tiče, doznati detalje o nestalom ocu.

Prije više od mjesec dana Vukovarka Iva Radić došla je pred Viši sud u Beogradu. Ondje je počelo suđenje Jovanu Radanu, čovjeku za kojeg tvrdi da zna gdje je njezin otac, odveden 1991. tijekom pada Vukovara.

No suđenje se ne tiče nestalih civila, već ratnog zločina silovanja. Žrtva silovanja prije više od četiri godine stala je pred kamere Provjerenog skrivena identiteta. Tada je ispričala da je iz Veleprometa odvedena u jednu kuću na Sajmištu da bi služila srpskim civilima. Čekajući njihov dolazak, u dvorište kuće ušao je Jovan Radan, rekla je.

"Bio je u zelenoj uniformi. Imao je crne oči. Bio je tamniji. Imao je kapu sa zvijezdom. Ja mislim da bi meni mogao biti tata. Govorio mi je da uđem u sobu i on je zatvorio vrata. Izvadio je i pištolj kojim je psa ubio prije toga. Pitao me je jesam li trudna jer ako jesam, onda nosim ustašu", ispričala je.

"Niti se imaš kome obratiti, niti možeš vikati. Možeš što god hoćeš, tebi nema spasa. Nema šanse da se oslobodiš niti da on kaže da se predomislio. Onda je krenuo prema meni i silovao me", dodala je.

Pročitajte i ovo Ispovijest majke čiji je psihički bolesni sin ubio člana obitelji "Ima treće oko" Mučna ispovijest majke čiji je psihički bolesni sin ubio člana obitelji: "Ja sam živa, a mrtva sam“

Sve što je proživjela žrtva silovanja nije ispričala samo za Provjereno nego i našim institucijama. Isto je učinila i svjedokinja Snježana Karaula Maljak, također žrtva brutalnih silovanja tijekom rata.

Suđenje napokon počelo

Jovan Radan je iz Vukovara, gdje je živio, otišao u Srbiju. Nije se javljao na pozive koji su mu iz Hrvatske slani, pa ga je čak i ekipa Provjerenog otišla potražiti na kućnoj adresi u Srbiji – silovanje je tada negirao.

Unatoč njegovu izbjegavanju, iz Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku tada su formirali spis, poslali ga dalje u DORH, a onda pravosudnim tijelima Republike Srbije. Nakon godina i godina čekanja suđenje je počelo u travnju ove godine. Na pripremnom se ročištu Jovan Radan pojavio. Pojavila se i Iva Radić.

"On je odveo moga oca i mog oca više nema. Invalida u kolicima. On! I šuti! I ništa mu ne mogu! Kakvo je ovo pravosuđe? Što je ovo? Ni truna nema sažaljenja. Niti savjesti. On mi je oca odveo! A prijatelj mu je bio!" rekla je Radić.

Pročitajte i ovo Akcija USKOK-a; ilustracija - 8 Priča Provjerenog Za svoj mukotrpni rad još nisu dobili ni centa: Poljoprivrednici se pet godina bore s poduzetnikom kojeg je nedavno priveo USKOK

Ubrzo je uslijedilo prvo ročište, ali se Radan na njemu nije pojavio. Njegov odvjetnik tvrdi da se on uistinu nalazi na liječenju i tražio je da se suđenje zatvori za javnost. I to zbog snimke na kojoj ga Iva Radić pita za nestalog oca.

"On je rekao da je Iva Radić Radana napala. To nije bio nikakav napad. On je čak rekao da se to emitiralo u udarnom dnevniku u Hrvatskoj. To je bilo jednostavno pitanje Ive Radić, koja ga je pitala gdje je njezin otac", objasnio je Marko Čonjagić, novinar dnevnog lista Danas, u razgovoru s reporterkom Provjerenog Anom Malbašom.

Radan tvrdi da je nevin

Upravo zbog njegova ponašanja Iva Radić sumnja da će ikada progovoriti o onome što bi možda pomaknulo potragu za nestalima iz Vukovara.

"Nakon našeg prvog susreta ja sam se određeno vrijeme osjećala jako loše. Bila sam jako uznemirena, potresena. Novinarka Insajdera pozvala ga je dan nakon našeg susreta, javila se njegova supruga na telefon. On je s društvom bio na druženju na Dunavu, to njemu ne znači ništa niti ga potresa najmanje", napomenula je Radić.

Pročitajte i ovo Ivan Ferderber - 2 čuda su moguća ''Sad možemo ići dalje'': Zahvaljujući Provjerenom i valu dobrote Ivan može na potrebnu rehabilitaciju

Ekipa Provjerenog kontaktirala je žrtvu silovanja. Ovoga puta nije željela davati izjave pred kamerom, ali nam je ranije rekla da je svojem silovatelju oprostila samo da bi pronašla mir.

Odvjetnik Dragan Mikeš u pisanom odgovoru ponovio je da se njegov branjenik ne osjeća krivim, a da će na glavnoj raspravi iznijeti obranu. Kakva je, doznat ćemo uskoro na novom ročištu koje je zakazano u srpnju – ako bude otvoreno za javnost i ako se uopće na njemu pojavi.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene