Obavijesti Video Pretražite Navigacija
(Ne)teme i (ne)pitanja

Plenković se popeo na vrh zagrebačke katedrale: Za nedoumice oko Bartulice nema vremena

Aktualno Galerija Premijer Andrej Plenković u obilasku gradilišta Zagrebačke katedrale - 1 Premijer Andrej Plenković u obilasku gradilišta Zagrebačke katedrale - 1 Foto: Goran Mehkek/Cropix Premijer Andrej Plenković u obilasku gradilišta Zagrebačke katedrale - 2 Premijer Andrej Plenković u obilasku gradilišta Zagrebačke katedrale - 2 Foto: Goran Mehkek/Cropix Premijer Andrej Plenković u obilasku gradilišta Zagrebačke katedrale - 7 Premijer Andrej Plenković u obilasku gradilišta Zagrebačke katedrale - 7 Foto: Goran Mehkek/Cropix Premijer Andrej Plenković u obilasku gradilišta Zagrebačke katedrale - 9 Premijer Andrej Plenković u obilasku gradilišta Zagrebačke katedrale - 9 Foto: Goran Mehkek/Cropix +7 Premijer Andrej Plenković u obilasku gradilišta Zagrebačke katedrale - 11 Galerija 1/12 >>
Premijer Andrej Plenković obišao je gradilište zagrebačke katedrale i sastao se sa zagrebačkim nadbiskupom mons. Draženom Kutlešom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jutros je obišao gradilište zagrebačke katedrale, koja je teško oštećena u potresu 2020. Plenković se tom prilikom sastao sa zagrebačkim nadbiskupom mons. Draženom Kutlešom.

Kutleša je izrazio vjeru da se neće morati čekati 10 godina da obnova bude završena, već bliže pet: "Vjerujem da će to biti puno prije što se tiče unutrašnjosti, a ovo drugo, vidjet ćemo što struka kaže. Nama je najvažnije da vjernici budu sigurni i da se ugodno osjećaju. Među skelama nemate taj osjećaj sakralnosti i svega onoga što u crkvi trebamo osjetiti."

Uz Plenkovića su bili i potpredsjednik Vlade te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Donji dio katedrale bit će završen prije, a stručnjaci će odlučiti o tome kada će se moći nastaviti bogoslužje i posjeti turista, dok će obnova tornjeva trajati nešto duže i oni će se vraćati postupno.

"Zagreb je još ljepši kad se gleda s takve visine"

Plenković je obišao unutarnji dio Zagrebačke katedrale i vrh zvonika na 96 metara visine, gdje će zvonici biti vraćeni, nakon čega je rekao da je Zagreb još ljepši kada se gleda s takve visine.

"Ovo je veliki projekt i siguran sam da ćemo ga odraditi do kraja onako kako treba i kako glavni grad zaslužuje", poručio je i zahvalio svima koji rade na zahtjevnom projektu cjelovite obnove katedrale koja je simbol Zagreba.

Dosad je angažirano oko 30 milijuna eura u proces obnove katedrale nakon potresa i Vlada je u potpunosti stala iza financiranja projekta, dodao je, dok su procjene stručnjaka da će do kraja ukupno biti uloženo oko 85 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Izbori za Europski parlament u Nizozemskoj - 2 Traju četiri dana Počeli izbori za Europski parlament: Prvi birači već su glasali

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković se osvrnuo i na dio aktualnih tema, pri čemu se u potpunosti fokusirao na izbore za Europski parlament, koji su u tijeku, a u Hrvatskoj će se održati u nedjelju 9. lipnja.

"Odradili smo sjajnu kampanju, imali skupove u svim gradovima. Utakmicu 17. travnja gledamo kao prvo poluvrijeme, a 9. lipnja kao drugo. Smatramo da smo napravili kvalitetan program koji simbolizira sve što smo napravili za ovu dublju integraciju Hrvatske u Europsku uniju. 25 milijardi eura na raspolaganju za ovo desetljeće - plaće, kvaliteta života ide naprijed", poručio je Plenković.

Gospodarski rast je ohrabrujući, tvrdi on: "S dinamikom koja je četiri puta veća nego procijenjeni rast na razini europodručja brže ćemo dostizati zemlje koje su ispred nas." Uvjeren je i da će Hrvatska već 2024. biti na 77,5 posto prosjeka razvijenosti EU-a: "To je realna procjena onoga što je za nas najvažnije."

''Najbolja reprezentacija"

Ustvrdio je i da je lista za EU izbore koju predvodi kvalitetna: "Najbolja reprezentacija. Mislim da smo pokazali tko su oni koji imaju iskustva i zato pozivam birače da podrže listu broj pet."

Pročitajte i ovo Obljetnica Dana D - 6 VELIKA FOTOGALERIJA Svjetski čelnici na 80. obljetnici Dana D u Normandiji

Upitan o sastanku glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića sa Slavkom Linićem, Brankom Šegonom i Tihomirom Kraljem, rekao je da on nema ništa s tim: "Sve što pridonosi boljem radu DORH-a, ja pozdravljam. (…) Ja nisam glasnogovornik DORH-a, njih pitajte. Nisam se ni prije petljao i ne mogu, zakon je takav. DORH je neovisan i samostalan i radi sukladno Ustavu i zakonu."

Za to vrijeme Domovinski pokret nastavlja se zabavljati ideološkim pitanjima, a Plenkovića su novinari pitali smetaju li mu njihovi istupi: "Za mene to u ovom trenutku nije nešto čime se bavimo. Dva tjedna fokusirani smo na kampanju, nema potrebe da to komentiramo."

"Sabor sa smislom i svrhom ne zasjeda dva tjedna i fokusirani smo na kampanju", opetovao je, kao i uvjerenje da će se uskoro riješiti pitanje saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, s obzirom na to da DP inzistira da na njegovu čelu ne bude predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

"Riješit ćemo kao što smo riješili sve. Po meni je to nepitanje", ocijenio je Plenković.

O luksuzu i švercerima

Kazao je i da nemamo luksuz da u Europski parlament šaljemo švercere: "Jako je važno da nemamo taj luksuz. Ne šaljemo mi tamo 100 zastupnika, treba slati kompetentne ljude koji će surađivati s hrvatskom Vladom. Premalo Hrvatska šalje zastupnika, samo 12, u tijelo koje ima 720 zastupnika da bi si priuštili luksuz švercera."

Nije želio odgovarati ni na pitanja o slučaju zastupnika Domovinskog pokreta Stjepe Bartulice, kojega, kako tvrdi Bartulica, financira njegova majka. "Nemam se vremena baviti time. Bavim se našom kampanjom. Samo je važno da podržimo listu broj pet s najboljim kandidatima od nositelja liste pa do gospođe Petir na 12. mjestu."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene