Novac od socijale troše na alkohol, kradu im pse i onda ih za novčanu nagradu vraćaju u neprepoznatljivom stanju, maltretiraju profesore u školi – tako Međimurci iz Držimurca opisuju svoje susjede, pripadnike romske nacionalne manjine, o čemu je Provjereno izvještavalo i prošli tjedan.

Galerija


Bivši profesor jedne međimurske osnovne škole, koji je zbog romske djece odlučio napustiti posao, svoju je priču odlučio ispričati za Provjereno, ali anonimno zbog straha od odmazde.

"Ima straha, ima straha. Bilo je primjera, od bušenja guma, onda povlačenja s kamenčićima ili ključevima po limu, po haubi po vratima… bilo je svega", kaže. No od straha od nasilja, kaže, ipak su puno gore neke druge situacije.

Vezani članci Štefica Malkoč i Mato Barišić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Farsa koje se ne bi posramili ni pisci telenovela: Štefica Malkoč već 20 godina ne može u svoju kuću koju su susjedi preprodali - dvaput Prosvjed protiv useljivanja Roma u zgradu na Petruševcu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "Trebate nas samo od izbora do izbora": Zbog useljavanja Roma u poslovnu zgradu pobunili su se i mještani i Romi

Jednom prilikom jedna je učenica pred cijelim razredom skinula majicu i ponudila mu da je dira po grudima. U školu je, kaže, zbog toga išao s grčem u želucu.

Više od 25 tisuća sati izostanaka, od čega čak 11 tisuća neopravdanih, prije nekoliko je godina zabilježeno u jednoj međimurskoj školi s većinskom romskom djecom. To, priča ovaj profesor, dovoljno govori o odnosu prema školovanju.

"Sankcije ne postoje. Jer kad bi bilo sankcija, onda Romi ne bi mogli pohađati školu. Oni bi trebali ići od ukora do ukora i izbacivanje iz škole, ali trebaju hodati u školu kako bi roditelji mogli bezbrižno dobivati novac", kaže.

O međimurskim Romima, primateljima socijalne pomoći koji dobivena sredstva troše na kocku, Provjereno je izvještavalo još u studenom 2017. godine.

Ministarstvo socijalne skrbi obećalo je tada strožu kontrolu i sankcije za one koje novac troše nenamjenski. Umjesto novca predviđa se uvođenje vaučera za hranu, ali problem je što u kontroli mještani nikad nikoga nisu vidjeli. Svjesna je toga i općinska načelnica, ali njoj su ruke vezane.

"To sve institucije znaju i nitko ne reagira", kaže Višnja Ivačić, načelnica Općine Pribislavec.

Cijelu priču pogledajte večeras u Provjerenom u 22:30.