Novac od socijale troše na alkohol, kradu im pse i onda ih za novčanu nagradu vraćaju u neprepoznatljivom stanju, maltretiraju profesore u školi – tako Međimurci iz Držimurca opisuju svoje susjede, pripadnike romske nacionalne manjine, o čemu je Provjereno izvještavalo i prošli tjedan.

Galerija Romsko selo (Foto: Dnevnik.hr) Put do ilegalnog odlagališta u blizini romskog sela (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Leonardo i Ivan Čorkalo (Foto: Dnevnik.hr)

Bivši profesor jedne međimurske osnovne škole, koji je zbog romske djece odlučio napustiti posao, svoju je priču odlučio ispričati za Provjereno, ali anonimno zbog straha od odmazde.

"Ima straha, ima straha. Bilo je primjera, od bušenja guma, onda povlačenja s kamenčićima ili ključevima po limu, po haubi po vratima… bilo je svega", kaže. No od straha od nasilja, kaže, ipak su puno gore neke druge situacije.

Vezani članci Provjereno: Željko Mihelčić Udar na najranjivije: Stariji građani bez drva, postali žrtve muljaže - "Što da radimo? Zima dolazi, nemamo se čime grijati" Provjereno: Invaliditet ih nije zaustavio - 11 Ni invaliditet ih nije zaustavio. Oni su uspješni sportaši, uporni, sretni i pomažu drugima: "Sve je u glavi"

Jednom prilikom jedna je učenica pred cijelim razredom skinula majicu i ponudila mu da je dira po grudima. U školu je, kaže, zbog toga išao s grčem u želucu.

Više od 25 tisuća sati izostanaka, od čega čak 11 tisuća neopravdanih, prije nekoliko je godina zabilježeno u jednoj međimurskoj školi s većinskom romskom djecom. To, priča ovaj profesor, dovoljno govori o odnosu prema školovanju.

"Sankcije ne postoje. Jer kad bi bilo sankcija, onda Romi ne bi mogli pohađati školu. Oni bi trebali ići od ukora do ukora i izbacivanje iz škole, ali trebaju hodati u školu kako bi roditelji mogli bezbrižno dobivati novac", kaže.

O međimurskim Romima, primateljima socijalne pomoći koji dobivena sredstva troše na kocku, Provjereno je izvještavalo još u studenom 2017. godine.

Ministarstvo socijalne skrbi obećalo je tada strožu kontrolu i sankcije za one koje novac troše nenamjenski. Umjesto novca predviđa se uvođenje vaučera za hranu, ali problem je što u kontroli mještani nikad nikoga nisu vidjeli. Svjesna je toga i općinska načelnica, ali njoj su ruke vezane.

"To sve institucije znaju i nitko ne reagira", kaže Višnja Ivačić, načelnica Općine Pribislavec.

Cijelu priču pogledajte večeras u Provjerenom u 22:30.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju