Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjera Ministarstva financija

VIDEO Šefovi zavoda i agencija: Tko je plaćen bolje od ministara?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plaće veće od ministarskih za šefove zavoda i agencija, kao i direktore državnih tvrtki zabranila je još bivša HDZ-ova vlada. No, je li se Vladina uredba o plaćama poštovala, pokazat će provjera Ministarstva financija. Ekipa Dnevnika Nove TV kontaktirala je neke od agencija i državnih tvrtki i svi su ih uvjeravali kako ne primaju plaće veće od ministarskih.

Najviše državne plaće mogu imati najviši dužnosnici. Predsjednik tako zarađuje oko 23.000 kuna, predsjednik sabora oko 20.000, a premijer oko 19.000 kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće Dragan Kovačević Afera odijela Sud odbio prijedlog obrane Dragana Kovačevića, Uskok: "To je pokušaj odugovlačenja"

Ministri su plaćeni različito - od 17.000 do oko 19.000 kuna. Sporni za ministra Linića su šefovi agencija koji su navodno plaćeni bolje od najviših dužnosnika. 'Ne osjećam pritisak jer nismo plaćeniji od ministara ili predsjednika Vlade', kazao je Domagoj Jurjević, zamjenik predsjednika Vijeća HAKOM-a.

Plaća u upravi HAKOM-a je oko 15.000 kuna. Zapošljavaju mlade i visokoobrazovane ljude i nadziru moćne strane telekomunikacijske tvrtke. 'Činjenica je da su plaće određene odlukom vlade i koeficijenti su ispod ministarskih i slijedom toga svi djelatnici su plaćeni ispod naših plaća', objasnio je Jurjević.

>> Linić: To je hrvatska glupost da oni sami određuju visinu plaće!

No, da agencija ima previše i da su u nekima previsoke plaće smatra i oporba. 'Mislim da je apsolutno neprihvatljivo da bilo koji dio administracije, prvenstveno agencije, imaju plaće veće od ministarskih', kazao je saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević.

Preispitivati će se i plaće šefova državnih tvrtki. Dragan Kovačević iz Janaf-a nam je kazao kako je on svoju plaću smanjio preuzimanjem funkcije i ukinuo bonus. Plaće uprave HEP-a su oko 17.000 kuna, a iz Croatia osiguranja stiglo nam je pojašnjenje.

'Osnovna neto plaća članova Uprave u Croatia osiguranju određena je prema Odluci Vlade RH o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova Uprava trgovačkih društava', stoji u pojašnjenju.

A po odluci vlade te plaće nisu veće od ministarskih. Lako je izračunati po pravilniku 3,2 prosječne hrvatske plaće koje iznose 5.500 kuna pa se dođe do iznosa od 17.600 kuna. 'Po starom socjalističkom principu uprave koje upravljaju milijardama naših kuna, nažalost neuspješno, imaju na neki način male ili fiksne plaće. Ako se želi unaprijediti poslovanje, treba uvesti sustav nagrađivanja', kazao je Milošević.

Plaće u državnim tvrtkama treba razlikovati od onih u agencijama smatra Milošević. Neke tvrtke su monopolisti, a neke imaju jaku konkurenciju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene