Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedanaest dana uzastopnih prosvjeda, kojima su mladi Grci odgovorili na ubojstvo 15-godišnjaka, proširuju se uključivanjem sindikata i skupina ljevice u manifestacije protiv vladine politike, a akcije su isplanirane za cijeli tjedan.


Iako je uobičajen ritam života opet uspostavljen u većini gradova koji su prošloga tjedna bili potreseni nasilnim sukoba mladih s policijom, najavljena su nova masovna okupljanja studenata i srednjoškolaca u cijeloj Grčkoj.

Prosvjedima u Ateni, pred policijskom postajom u četvrti Exarchia, gdje je 6. prosinca ubijen 15-godišnji Alexis Grigoropoulos, uključit će se i skupine ljevice te Odbor građana četvrti Exarchia.

Vezani članci Koronavirus u Grčkoj Grčka zbog početka turističke sezone popušta epidemiološke mjere Krešimir Sever Aladrović o ideji "sindikalnog poreza": "To je samo jedan od prijedloga", Sever: "Nismo pohlepni, novac može ići i u humanitarne svrhe"

Komunistička sindikalna fronta Pame sazvala veliko okupljanje u glavnome gradu Ateni i drugim većim gradovima, dok u grčkome parlamentu ovog tjedna teče rasprava o proračunu. 

>> Nastavljeni nemiri u Grčkoj, zakazani novi prosvjedi

>> Novi prosvjedi u Grčkoj

Još je okupirano oko 600 školskih ustanova u Grčkoj, od čega stotinjak u Ateni, te nekoliko sveučilišnih zgrada u Ateni i Solunu, objavio je Odbor za koordinaciju srednjoškolskog pokreta.

U četvrtak u podne Federacija zaposlenih u javnome sektor organizira prosvjed i trosatni štrajk te marš studenata i srednjoškolaca do parlamenta. U četvrtak poslije podne prosvjedovat će antirasističke udruge te imigranti.

Za petak je Konfederacija sindikata zaposlenih u privatnome sektoru najavila skup pred parlamentom koji će tražiti promjenu vladine politike. 

Ministarstvo obrazovanja tvrdi pak da je okupirano manje od stotinu školskih ustanova. Unatoč krizi koja ga je oslabila, premijer Costas Caramanlis isključio je, u nekoliko navrata, mogućnost raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora. 

>> Nakon nasilne noći u Ateni ponovo mirno

>> Niz manjih eksplozija tijekom noći u Ateni

Novi udarac vladi nanijeli su objavljeni rezultati istrage parlamentarnog povjerenstva koje je otkrilo da su u sumnjivom poslovanju s nekretninama manastira na Brdu Athos sudjelovala dva člana grčke vlade.

Nasilni prosvjedi nanijeli su velike štete grčkome gospodarstvu zbog razbijanja trgovina i banaka te je premijer Caramanlis ocijenio kako će u takvu ozračju biti još teže smanjivati javni dug.

Javni dug u Grčkoj dosegao je 2008. više od 93 posto BDP-a. Grčka mora u 2009. godini platiti 12 milijardi eura svog duga, što je 19 posto njezinih prihoda i gotovo 5 posto BDP-a, rekao je premijer.