Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza traje

Nastavljeni nemiri u Grčkoj, zakazani novi prosvjedi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Grčkoj su u ponedjeljak nastavljeni studentski nemiri, potaknuti ubojstvom mladića prije deset dana, a policija je pred svojim atenskim sjedištem u sukobima s mladim prosvjednicima, koji su bacali kamenje, jaja, naranče i brašno, odgovorila suzavcem, javljaju svjetske agencije, napominjući kako se tijekom dana planiraju novi prosvjedi, među kojima i marš jedne anarhističke skupine na parlament.

Prosvjednici su jajima policajce gađali i na drugoj strani Atene, ispred zgrade glavnog suda u kojoj su u tijeku saslušanja desetaka osoba uhićenih tijekom najvećih nemira koji su pogodili Grčku u posljednjih nekoliko desetaka godina.
'Postali ste stari, debeli i senilni', vikali su policiji prosvjednici, njih oko dvije tisuće, koji su blokirali jednu od glavnih atenskih avenija i ponovno palili kontejnere za smeće, prije nego što ih je suzavac natjerao da se rasprše.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković navijački sukob Plenković u Ateni nakon sastanka s grčkim kolegom o Boysima: "Vidio sam snimku. Uputili smo im četiri zahtjeva" Požar u Grčkoj Izvan kontrole Vatrena stihija u Grčkoj: Požar opet buknuo, pomoć šalje i Hrvatska

Vandalizam je obilježio i prosvjede u drugim grčkim gradovima, a diljem zemlje učenici su u znak prosvjeda okupirali gotovo 600 školskih zgrada.

Nemiri, koje je potaknulo ubojstvo 15-godišnjeg Aleksandrosa Grigoropulosa u subotu, 6. prosinca, pretvorili su se u nasilne prosvjede protiv grčke vlade zbog političkih skandala, velike stope nezaposlenosti među mladima i niskih plaća, odnosno ukupno lošeg životnog standarda većine Grka, koji još pogoršava udar globalne recesije.

'Prije pet godina završila sam studij poduzetničkog menadžmenta, ali nisam mogla naći posao u struci, pa moram raditi kao prodavačica', prenosi dpa riječi prosvjednice Evgenije Kokori, koja radi u trgovini Levi's u velikom shopping centru.

Ukupna šteta cjelotjednih nemira nastala razbijanjem i paljenjem pokretne i nepokretne imovine diljem Grčke već se, prema procjenama, popela na više od 200 milijuna eura (više od 1,4 milijarde kuna) samo u Ateni, a nakon razmjernog zatišja u nedjelju, za ovaj su tjedan najavljeni brojni novi prosvjedi, među kojima nekolicina i s političkim ciljevima, poput skupova protiv reformi obrazovnog i mirovinskog sustava, privatizacije i povećanja poreza.

'Da je vlada pravilno reagirala na ovo stanje, ne bismo došli do ove točke', ocijenila je za Reuters učiteljica Kiki Tudulidu (37), jedna od sudionica prosvjeda.

Vladajuća Nova demokracija, konzervativna stranka premijera Kostasa Karamanlisa, koja u parlamentu ima većinu od samo jednog zastupnika, osudila je nemire kao proizvod male skupine tvrdokornih anarhista, no ispitivanja javnog mnijenja pokazuju rastuće nezadovoljstvo vladajućom garniturom u Grčkoj i jasnu prednost oporbe u potpori birača.

Dnevnik Kathimerini u nedjelju je objavio anketu koja je pokazala kako rad vlade ne odobrava 68 posto ispitanika, a njih 60 posto smatra kako su nemiri društveni bunt, a ne izljev bijesa izolirane šačice nasilnika.

Promet u trgovinama u središtu Atene pao je za 90 posto, a prihodi od turističke djelatnosti, koja čini gotovo petinu grčkog BDP-a, za 30 posto, pa bi ukupni gubici po grčku ekonomiju, ako se ne pronađe način za prekid nemira, mogli biti katastrofalni.

Policajac koji je usmrtio Grigoropulosa pritvoren je, zajedno s kolegom, do početka suđenja, a grčko ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je istragu kako bi provjerilo navode aktivista za zaštitu ljudskih prava da je u bijegu pred napadom policije na skupinu tražitelja azila, koji se također dogodio 6. prosinca, jedan Pakistanac pao s velike visine i zadobio teške ozljede glave zbog kojih jer od tada u komi. Aktivisti zbog tog slučaju zahtijevaju ostavku ministra unutarnjih poslova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene