Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prosvjedi zbog odlaganja otpada u Josipdolu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjem skupu u Jospidolu mještani su prosvjedovali jer u prostoru bivše drvne industrije u središtu mjesta talijanska tvrtka Sky Plastic International planira skupljati i skladištiti neopasan otpad.

Vlasnik negdašnjeg josipdolskog DIP-a danas je mješovita talijansko-hrvatska tvrtka Josipdol-Pialgina d.o.o koja je DIP-ove pogone i prostor odlučila unajamiti Sky Plastic Interantionalu.

Pročitajte i ovo Ulošci PORAŽAVAJUĆI PODACI Pokrenuta peticija za smanjenje PDV-a: Više od deset posto žena ne može kupiti uloške Toranj sa satom (Foto: Dnevnik.hr) ZBOG PREVELIKE BUKE Pokrenuo peticiju protiv crkvenih zvona, noću udaraju i po 160 puta

Prosvjedno okupljanje s potpisivanjem predstavke organizirali su "Opstanak" - Udruga za zaštitu okoliša Josipdol i josipdolska općina, a do ranog popodneva predstavku je potpisalo više od 450 prosvjednika.
Potpisivanje se nastavlja.

Prosvjed je organiziran danas jer su predstavnici SKY Plastic
Internationala trebali s predstavnikom Ureda državne uprave Karlovačke županije razgledati unajmljene pogone DIP-a i utvrditi uvjete za izdavanje dozvole za "skupljanje i privremeno skladištenje neopasna otpada". No danas je taj posjet izostao.

Općinski načelnik Zlatko Mihaljević rekao je da će prikupljeni
potpisi biti dostavljeni Karlovačkoj županiji, Ministarstvu zaštite
okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i saborskom Odboru za zaštitu prirode s porukom da će se Josipdolci boriti svim pravnim sredstvima protiv bilo kakva recikliranja plastike i bilo koje djelatnosti vezane uz otpad". 

Preko medija pozvao je i Vladu da stane uz građane i spriječi da u Josipdol dođe nečista proizvodnja.

Danas imamo problem mina i detonacija od stalna uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava na Vojnom vježbalištu "Eugena Kvaternika" u Slunju i ne želimo da se još više ugrozi zdravlje stanovništva, kazao je Mihaljević. 

Po njegovu mišljenju planirana proizvodnja samo je "ulaz na mala vrata svih drugih vrsta otpada".

Naglasio je kako ne žele da bivši DIP-ovi pogoni stoje prazni te da su spremni za dogovore s mogućim ulagačima, ali samo "u zdravu proizvodnju".

Predsjednik Udruge "Opstanak" Josip Mihaljević rekao je da je osobno bio u jednom od pogona istih talijanskih vlasnika u Austriji te se uvjerio da ta proizvodnja smrdi, da nagrđuje okoliš te da bi "sigurno ugrozila turistički razvoj Josipdola i zdravlje stanovnika".


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene