Članovi Građanske inicijative Oštećenici austrijskih RBA Zadruga okupili su se na Markovu trgu tražeći od institucija zaštitu nakon presude Suda Europske unije da je Zakon o ništetnosti poznat kao Lex Škibola protivan pravu Europske unije.

Galerija


Korisnici kredita RBA Zadruga taj zakon smatraju dobrim rješenjem, zbog njega su i krenuli u postupke pred sudovima kako bi postigli ništetnost ugovora i zaustavili ovrhe, no sad strahuju od vraćanja ovrha, kao i da bi oni mogli snositi teret sudskih troškova.

Vezani članci Prosvjed Pravda za djevojčice, ilustracija Seksao se s djevojčicom, ona zatrudnjela pa pobacila: Muškarac uz olakotne okolnosti dobio samo šest mjeseci zatvora Brenton Tarrant Napadač iz Christchurcha osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta

Pred prosvjednike je izišao Marin Škibola koji je rekao: "Nije istina da je Škibolin zakon pao. Zato što europski sud nema tu ingerenciju da ruši hrvatski zakon. To moramo svi znati", poručio je.

Nenad Koljaja iz Inicijative "Oštećenici RBA Zadruga" smatra kako je Sud pogriješio. "Sud je pogriješio jer nije uvažio kako piše u Zakonu neovlašteni vjerovnik. Jer netko tko se bavi kriminalom, utajom poreza, ne može biti vjerovnik. On je jednostavno kriminalac", smatra Koljaja.

U Saboru je zakon jednoglasno podržan, na dnevni je red došao jer je Škibola uvjetovao Plenkovića dizanjem ruke za izglasavanje Gordana Jandrokovića.

Hrvatsku je pred Sudom Europske unije predstavljalo Ministarstvo vanjskih poslova. Iz njega tek poručuju da protiv ove presude ne postoji mogućnost žalbe niti se može uložiti ikakav pravni lijek. Jednostavno, hrvatski sudovi ovu odluku moraju poštovati.

Odvjetnik Milko Križanović koji vodi oko 200 postupaka oštećenih kaže zakon je zaustavio ovrhe i deložacije, sad je nastao pravni košmar. "Ja sad očekujem da u ovom nekakvom pravnom vakuumu mi ćemo i dalje se pozivati na zakonsko rješenje koje je na snazi, a jednako tako i one činjenice koje oštećenicima naprosto u prilog idu" kaže Križanović.

Pravna stručnjakinja prof.dr.sc. Tamara Ćapeta objašnjava presudu. "Škibolin zakon napravio je diskriminaciju između domaćih i stranih pružatelja kredita. Što se u pravilu u europskom pravu više ne može događati, dakle ne možemo diskriminirati samo strane pružatelje kredita jer taj zakon je rekao automatski su ništetni svi oni ugovori sklopljeni sa stranim pružateljima kredita koji nisu imali dozvole u Hrvatskoj", objasnila je Ćapeta. 

Tvrdi da presuda ne poništava Lex Škibola, no svojevrsna je poruka da se zakon mora izmijeniti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr