Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postupovne povrede

Proširenje istrage u aferi Dnevnice ponovno pred sucem istrage

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer zbog postupovnih povreda morat će ponovno odlučivati o Uskokovom zahtjevu za proširenjem istrage protiv bivšeg predstojnika ureda premijera Zorana Milanovića osumnjičenog u aferi Dnevnice, odlučilo je sudsko izvanraspravno vijeće nakon Uskokove žalbe.

Uskok Tomislava Sauchu sumnjiči da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera dnevnice Carrie Bradshaw u Banskim dvorima: "U stanu smo pronašli impozantnu količinu cipela, po mojoj procjeni vrijede 40.000 kuna" Slika nije dostupna Šteta milijun kuna Grafolozi potvrdili svoj raniji nalaz u suđenju u Aferi dnevnice: "90 posto potpisa vjerojatno je Sauchino"

U proširenju istrage Sauchu je Uskok osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko. No, nju su osumnjičili da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

U žalbi protiv Mittermayerove odluke kojom je zbog procesnih razloga ukinuto rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv Sauche i Zeljko, Uskok je isticao da je to prvi put da je takvo rješenje ukinuto sa stajalištem da prema Zakonu o kaznenom postupku nije moguće donijeti rješenje o provođenju i proširenju istrage.

"Rješenje suca istrage je ukinuto u povodu žalbe Uskoka i predmet je ponovno vraćen sucu istrage na odluku zbog postupovnih povreda", kazala je privremena glasnogovornica Županijskog suda Iva Kero. Dodala je da izvanraspravno vijeće koje je ukinulo odluku pritom nije odlučivalo o njenom meritumu.

Izvanraspravno vijeće ni dosada nije raspravljalo o meritumu Mittermayerove odluke, već ju je na prvom ročištu 19. svibnja vratilo sucu istrage s obzirom da on nije rješenje svoje odluke dostavio svim okrivljenicima koji su se žalili na provedbu i proširenje istrage, kako to predviđa procedura.

Mittermayer je potom pokušavao dostaviti rješenje okrivljenoj Zeljko, ali s obzirom da mu se sudski dopis vraćao, rješenje je stavio na oglasnu ploču pa se nakon isteka roka od osam dana rješenje smatra uručenim. Iako sud nije mogao pronaći Zeljko kako bi joj dostavio sporno rješenje do nje je uspjela doći Nova TV kojoj je Zeljko rekla da joj je to prvi glas da je netko pokušava naći.

Ukidanje rješenja o proširenju istrage protiv Sauche uslijedilo je nakon što je prilikom saborskog glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No, Saucha je odbacio sumnje da ga je netko "kupio", pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene