U Marincima, na području Vukovarsko-srijemske županije, otkrivena je masovna grobnica s posmrtnim ostacima četiriju tijela iz Domovinskog rata. Ekshumirani posmrtni ostaci bit će prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagreb na daljnju obradu i identifikaciju.

Galerija


 

Vezani članci Obilježavanje VRO Maslenica Na današnji dan prije 28 godina počela je VRO Maslenica, u kojoj su opet spojeni sjever i jug Hrvatske Gradilište, ilustracija (Foto:Pixsell, Duško Jaramaz) Popis tvrtki koje su sudjelovale u obnovi Banije nakon Domovinskog rata otkrio i neka zanimljiva imena

Za obitelji četiriju osoba nestalih u Domovinskom ratu agonija duga više od dva i pol desetljeća mogla bi uskoro biti okončana. U Marincima, između Vukovara i Vinkovaca, otkrivena je nova masovna grobnica. Prema preliminarnim nalazima, ostaci potječu iz razdoblja Domovinskog rata.

"Posmrtni ostaci bit će prebačeni u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku i u najkraćem mogućem roku ćemo provesti postupak identifikacije. Intenzivno nastavljamo dalje raditi na traganju za sudbinom nestalih osoba", rekao je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

U Negoslavcima, nedaleko od Vukovara, u studenom prošle godine su na pravoslavnom groblju također pronađeni posmrtni ostaci četiriju osoba stradalih tijekom Domovinskog rata.

"Nakon dugo vremena, evo drugo otkriće dosada koje ulijeva nadu obiteljima da će ipak se otvoriti ta Pandorina kutija i da će pitanje nestalih biti riješeno", rekla je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Ministarstvo hrvatskih branitelja navodi da se samo na području Vukovarsko-srijemske županije traga za 530 osoba. Ukupno se u Hrvatskoj traga za 1872 osobe nestale u Domovinskom ratu.

"U toj brojci je preko 400 traženih posmrtnih ostataka. Naime, riječ je o osobama koje su u statusu poginulih osoba. Zna se kad su poginule i gdje su poginule. Veći dio je pokopan od strane suboraca ili prijatelja, ali se danas više ne zna za njihovo grobno mjesto", rekla je Alvir.

U Hrvatskoj je dosad otkriveno oko 150 grobnica s ostacima žrtava iz Domovinskog rata.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr