Prometna nesreća, ilustracija
Prometna nesreća, ilustracija Foto: Getty Images

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je podatke o prometnim nesrećama za prva četiri mjeseca ove godine. Najveći dio njih počinili su mladi vozači, pa su uputili poseban apel roditeljima.


U prva četiri mjeseca 2020. godine policija je evidentirala manji broj prometnih nesreća, poginulih, teško i lako ozlijeđenih osoba, odnosno 6941 prometnu nesreću (u četiri mjeseca 2019. – 9128 prometnih nesreća), u kojima je poginulo 68 osoba (2019. – 74 osobe), teško je ozlijeđeno 460 (2019. – 573 osoba), a lakše ozlijeđena 2041 (2019. – 2856) osoba.

Manjem broju prometnih nesreća te stradalih osoba u njima doprinijele su i mjere koje se provode zbog pandemije COVID-19, a koje su utjecale na znatno manji broj vozila u cestovnom prometu.

Vezani članci Nesreća kod Bosiljeva Teška nesreća kod Bosiljeva: Automobil se prevrnuo na krov Policijski očevid, ilustracija Teška prometna nesreća u Dugom Selu: Jedna osoba poginula, jedna ozlijeđena

U takvim okolnostima pojedini vozači krše prometne propise te upravljaju vozilom brzinom većom od dopuštene i zbog toga dolazi do prometnih nesreća, često s najtežim posljedicama. U proteklih desetak dana dogodilo se više prometnih nesreća s poginulim osobama - čak njih 12, izvijestio je MUP.

Analiza prometnih nesreća

Većinu nesreća prouzročili su mladi vozači (do 24 godine), odnosno mlađe osobe, upravljajući osobnim vozilima ili motociklima, prvenstveno zbog grubog kršenja prometnih propisa.
Glavni je uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom (znatno većom brzinom od dopuštene), odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega su vozači slijetali s kolnika, nalijetali na objekte koji se nalaze uz kolnik, odnosno prelazili svojim vozilom na suprotnu stranu kolnika i sudarali se s vozilima koja su dolazila iz suprotnog smjera.

Apel roditeljima

Kako su u posljednje vrijeme dio teških nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile mlade osobe, odnosno mladi vozači, poseban apel uputili su roditeljima, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom prije položenog vozačkog ispita.

Također pozivaju da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ako imaju saznanja da je osoba konzumirala alkohol i da pronađu alternativno rješenje (uslugu prijevoza, taksi, prenoćište i sl.) te da ih upute u sigurno i odgovorno sudjelovanje u prometu.

Prometna nesreća, ilustracija
Policija, ilustracija Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Aktivnosti policije

Policija će u idućem periodu nastaviti, ali i intenzivirati poduzimanje pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. Nadzor prometa odvijat će se na većem broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, kao što su: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

''Svjesni smo činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije već i odgovornim ponašanjem svih sudionika u prometu'', zaključuju u Ministarstvu unutarnjih poslova.