Za istraživanje posljedica klimatskih promjena na razinu mora, novac je dobila i jedna hrvatska znanstvenica. Zbog klimatskih promjena - prvo bi mogla stradati olina Neretve, a nakon toga čuvene stare jezgre Trogira, Šibenika, Rijeke…

Galerija


Splićanka Jadranka Šepić dobila je čak šest milijuna kuna za projekt vezan uz poplave u budućoj klimi. 

Vezani članci Poruka Vulgarna poruka iznenadila stanare zgrade u Srednjacima: ''Naj**em ti se mamice'' Dubravka Šuica - 1 Dubravka Šuica otkrila što Hrvatska treba napraviti da bi od Europske unije dobila novac za oporavak

"Novac sam dobila za istraživački projekt koji se bavi procjenama poplava u budućoj klimi, dakle koliko će biti snažne poplave zbog podizanja razine mora i zbog brze promjene razine mora koje se dogode u nekoliko minuta ili nekoliko sati", rekla je Jadranka Šepić, znanstvenica na Institutu za ocanografiju i ribarstvo.

Promjene su dosta česte na području Mediterana čak i na području Jadrana pa su poznate poplave iz Vela Luke 1978. i Starog Grada 2003. godine.

Budućnost donosi ozbiljan problem. Razina mora će se svakako podići u cijelom svijetu, u Hrvatskoj i europskim obalama, a zbog toga su poplave koje se događaju koje nisu svakodnevne, nego se dogode ponekad, biti jače.

Projekt počinje 1. rujna iduće godine i trajat će pet godina.

"Na projektu ćemo zaposliti dvoje mladih ljudi, jednog doktoranda, jednog poslijedoktoranda, a nedavno sam dobila dobru vijest iz ministarstva da će oni financirati zapošljavanje još dvoje mladih ljudi", rekla je Šepić reporteru Nove TV Mariju Juriču.

Znanost u Hrvatskoj se, kaže, financira, ali su iznosi znatno manji nego europski.

"Novaca ima za znanstvenike ali se mladim znanstvenicima teško zaposliti nema dovoljno novaca za zapošljavanje ili se ne daju", dodaje Šepić.
Uz znanstveni rad, Šepić je i supruga i majka.

"Tu je s nama i treći sin. On se rodio u vrijeme kad sam saznala da sam dobila grant sad na porodiljnom. Teško kombiniram jer moram ispuniti formulare za grant to mi je dosta zahtjevno, ali kad nisam na porodiljnom, uspijem sve napraviti", ističe Šepić.

I dodaje - svoju budućnost vidi u Splitu i Hrvatskoj, a ne negdje drugdje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr