Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Projekt "Biciklom u školu" proveden u 16 osnovnih škola diljem Hrvatske, kojemu je cilj upoznavanja djece s prednostima korištenja bicikla, za ovu će školsku godinu završiti 9.lipnja biciklističkim natjecanjem učenika na zagrebačkom Cvjetnom trgu.


Željeli smo djeci pokazati da u budućnosti ne moraju biti ovisni o automobilima, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Damir Širola iz Udruge "Bicikl", koja je nositelj projekta, dodavši da je u projektu sudjelovalo oko 860 učenika, od devet do 14 godina.

Vezani članci Sve više nesreća motociklista - 6 Tko je kriv za nesreću u kojoj su izgubljena dva života? "Motocikl je projektil..." Fail Biciklizam može biti vrlo bolan, a njihovi su padovi vrlo slikoviti dokazi

Oni su na lokalnoj razini upozoravali na probleme s kojima se
suočavaju kada žele biciklom u školu, prije svega na manjak
parkirališta za bicikle kod škola, nepostojanje biciklističkih staza i semafora za bicikle.

Prema anketi provedenoj među 5,5 tisuća djece u 16 škola, njih 41 posto htjelo bi koristiti bicikl za vlastite aktivnosti, no često to nije moguće i samo četiri posto ih to radi, istaknuo je Širola.

Izvijestio je da se u tri škole planira izgradnja parkirališta za
bicikle, od kojih svako košta oko 50 tisuća kuna. U Slavonskom Brodu radi se biciklistička staza, a u Labinu bi se trebao postaviti semafor za bicikle.

Darinka Širola iz Udruge naglasila je da je, prije širenja projekta na još škola, važnije dovršiti započete planove u tih 16 škola i s konkretnim primjerima krenuti dalje.

Na natjecanju na Cvjetnom trgu proglasit će se najbolji učenici i škole iz projekta, te će se održati tradicionalna vožnja bicikla kroz središte Zagreba "Zagrebačke žbice", u kojoj ove godine prvi put sudjeluju i učenici iz ostalih dijelova Hrvatske.

Na internet stranici www.biciklomuskolu.com može se glasati za likovne i literarne radove učenika, nastale u sklopu projekta.

Paralelno s projektom "Biciklom u školu" u vrtiću u Botincu proveden je projekt putem koje se djecu educiralo sigurnoj vožnji i osnovama prometnih pravila.