Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gošća Dnevnika Nove TV bila je dr. sc. Gordana Kuterovac Jagodić, redovna profesorica na Filozofskom fakultetu.


Rijetko kada dekan studentu zabrani odlazak u knjižnicu i tako mu onemogući rad. No, to se danas dogodilo. Filozofskim fakultetom paradiraju zaštitari, profesori u pomoć zovu policiju, studenti ne mogu ni do referade. Dekan šuti, rektor šuti. O situaciji na fakultetu reporterka Martina Bolšec Oblak razgovarala je s Gordanom Kuterovac Jagodić, redovnom profesoricom na Filozofskom fakultetu.

Vezani članci Dr.sc. Miljenko Jurković (Foto: Dnevnik.hr) Rektorski kolegij prihvatio Borasov prijedlog za privremenog dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu, odluka na Senatu Željka Kamenov Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta predložilo osobu za dekanicu nakon neopozive ostavke Miljenka Šimprage

I Vi ste danas napustili ovu sjednicu Vijeća... Radite ovdje već 25 godina, studenti Filozofskog ne bune se prvi put... Je li ikad bilo baš ovakva situacija?

'Koliko mene sjećanje služi takva situacija još nije bila nikada. Naime, naši studenti su spremni i uvijek su spremni za argumentiranu raspravu i za kritičko iznošenje svojeg mišljenja. Međutim, nismo nikada doživjeli, niti su oni ikada bili sprječavani da to učine na organiziran, struktiriran način unutar prostora našeg fakulteta'.

Plenum se primjerice, jučer po prvi put održao vani. Prije je to bilo u onoj dvorani koja je već kroz povijest dobro poznata.

'Tako je. Legendarna dvorana 7 je poznata od Hrvatskog proljeća nadalje. U njoj se događaju svi najvažniji svečani događaji i nastava na našem fakultetu i trebao se održati plenum. Naime, već 209 puta on se održao, jučer je trebao 210. put, međutim sudionici su naišli na zatvorena vrata'.

Zatvorena su bila vrata i knjižnice i referade. Zapravo, na njima su bili zaštitari. Kakva je Vama osobno situacija raditi na fakultetu?

'Mi smo se prije 10-ak dana zgrozili vidjevši zaštitare jer nam nikako nije bilo jasno koji je razlog tome. Naime, nismo vidjeli nikakve opasnosti po imovinu ili ljude. Znači, nisu se događali incidenti koji bi zahtijevali bilo kakve zaštitne mjere koje nisu uobičajene'.

Kako bi se ova situacija po Vašem mišljenju trebala razriješiti? Kada bi mogao doći kraj ovakvoj situaciji?

'Mi se kao inicijativa članova i zamjenika Vijeća, koji se ne slažu i traže ostavku ovog dekana, zalažemo za to da se Vijeće ponovno legalno sastane. Znači, ne kao danas, bez predstavnika studenata nego s njima. I da onda u tom punom sastavu nastavimo postupak kojeg smo pokrenuli u lipnju, a to je postupak o razrješenju dekana, koji je sada spriječen ovim drugačijim, naglim razvojem događaja'. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju