451028
451028
451028
451028
451028

GUŽVA NA FILOZOFSKOM Profesori podržali studente i napustili sjednicu Vijeća

  • , 22.09.2016., 11:50
  • Autor:
  • komentara

Većina profesora napustila je sjednicu Fakultetskog vijeća.

 
 
 
 
Burno na fakultetu (Video: Dnevnik Nove TV)
Burno na fakultetu (Video: Dnevnik Nove TV)

Većina profesora Filozofskog fakulteta napustilo je sjednicu Fakultetskog vijeća nekoliko minuta nakon njenog početka, a dekana Vlatka Previšića prozvali su za sramotno i skandalozno narušavanje ugleda te onemogućavanje normalnog funkcioniranja fakulteta. Gotovo četrdeset profesora napustilo je sjednicu, a procjenjuje se da ona nakon toga nije mogla biti nastavljena zbog nedostatka kvoruma. Do službenih informacija u ovom trenutku nije moguće doći jer zaštitari ne dopuštaju prolaz nikome tko nije član Vijeća.

U priopćenju koji je studentima, okupljenima na ulazu u prostor fakulteta gdje se održavalo Vijeće, u ime tih profesora pročitao profesor Nenad Ivić, među ostalim kaže se da se upravo ispisuju neke od najtamnijih stranica u povijesti Filozofskog fakulteta.

"Jedini razlog dovođenja zaštitara vidimo u zastrašivanju studenata i nastavnika jer ovdje nema ni nasilja ni nereda. Stoga tražimo da se zaštitari odmah povuku s fakulteta", rekao je Ivić. Čak četvero zaštitara, naime, branilo je prolaz studentima u prostor fakulteta gdje se nalazi referada, knjižnica i prostorije dekanata u kojima se održavala sjednica Fakultetskog vijeća.

Profesori koji su napustili sjednicu smatraju da je potpuno neprihvatljiva situacija u kojoj se na Filozofskom fakultetu donose odluke dok su predstavnici nekog odsjeka ili dijela fakulteta isključeni iz rada Vijeća. "Odluke tako krnjeg Vijeća nemaju legalnost", rekao je Ivić, koji je pozvao sve svoje kolegice i kolege da ne sudjeluju u radu "krnjeg i neregularnog Vijeća".

Nova TV zatražila je komentar rektora Damira Borasa, međutim u rektoratu kažu da je on na službenom putu i da izjave neće davati. Dodali su da će rektor Boras svoju odluku donijeti kroz nekoliko dana, ali nisu htjeli objasniti o čemu će to rektor odlučiti.

S Filozofskog fakulteta poručili su samo da će dekan javno istupiti najvjerojatnije tek idući tjedan.

Uoči sjednice Vijeća na fakultetu se okupio veći broj studenata. „Nismo mi blokirali fakultet, blokirao ga je sam dekan Vlatko Previšić jer je na ulaz postavio zaštitare koji nikoga ne puštaju unutra“, rekla nam je jedna studentica Filozofskog fakulteta. Dio prodekana i profesora odbijalo je ući na sjednicu jer nisu htjeli da ih se legitimira.

Plenum studenata Filozofskog fakulteta, koji je održan je u srijedu navečer pred zgradom fakulteta jer im je dekan Previšić zabranio ulaz u zgradu, zatražio je ostavku Previšića do 3. listopada. Ukoliko ne ode sam traže od Damira Borasa, rektora zagrebačkog Sveučilišta da ga smijeni. Odbije li to, traže i njegovu ostavku. Studenti su također u srijedu navečer zatražili od profesora da opstruiraju današnju sjednicu Vijeća. 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se