Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Županijskom sudu u Zagrebu počelo je suđenje za šesnaestero optuženih u slučaju Indeks vezanom za protuzakonite upise na Fakultet prometnih znanosti.


Od profesora je jedino drugooptuženi Krešimir Somek priznao krivnju zbog upisa preko veze troje studenata. Krivnju je priznao i student Franjo Marinčić za sve točke USKOK-ove optužnice. No, iako su priznali sve što im se stavlja na teret Somek i 16-optuženi Marinčić nisu željeli odgovarati na pitanja.

Vezani članci Andrija Jarak Analiza potencijalne nove afere u zdravstvu: "Ključno pitanje - vrijedi li taj posao 1,1 milijuna kuna?" No to nije jedini problem Ministarstva Lijekovi, ilustracija USKOK podigao optužnicu protiv liječnika: Za 3500 kuna mita pacijentima propisivao lijekove tvrtke drugookrivljenog

Someka se tereti da je od kolovoza do početka rujna 2007., na poticaj svog prijatelja, tajnika zagrebačkoga vaterpolskog kluba 'Mlados' Ivice Markovića i još dvije osobe, među kojima je i majka jednog od kandidata za upis, nezakonito posredovao kako bi se vaterpolist Ivan Buljubašić i još dvojica studenata upisali na fakultet.

U sudnici će se pregledati i USKOK-ove snimke tajnog praćenja

Suđenje se nastavlja 20. ožujka kada će sud odlučiti o dokaznim prijedlozima tužiteljstva koje je, među ostalim, zatražilo da se u sudnici pregledaju i preslušaju snimke tajnog praćenja na kojima USKOK temelji svoju optužnicu.

Nakon akcije Indeks vodile su se tri istrage o korupciji na zagrebačkom Ekonomskom i Prometnom fakultetu. U ostala dva slučaja profesore, posrednike i studente tereti se za 'kupovinu', odnosno 'prodaju' ispita. Već u fazi istrage doneseno je nekoliko presuda studentima koji su priznali davanje mita i nagodili se s USKOK-om o uvjetnim kaznama.