Allan J. Lichtman (Foto: AFP)
Allan J. Lichtman (Foto: AFP)

Tijesna predsjednička utrka u SAD-u ima sigurnog pobjednika, a on je Donald Trump, smatra ugledni američki profesor Allan J. Lichtman


Profesor povijesti na Američkom sveučilištu Allan J. Lichtman uvjeren je da će u Bijelu kuću ući republikanski kandidat Donald Trump.

Specijal Nove TV povodom američkih predsjedničkih izbora gledajte u srijedu od 14h.

Lichman je zanimljiv po tome što je svaki puta pogodio ishode američkih predsjedničkih izbora, a projekcije donosi koristeći vlastitu metode istraživanja koja se temelji na 13 točno-netočno odgovora. Ukoliko je na šest pitanja odgovor ''netočno'', vladajući, u ovom slučaju demokrati, gube poziciju u Bijeloj kući, piše Washington Post.

''Trinaest pitanja bazira se na proučavanju svih američkih izbora od 1860. do 1980. godine. Do nedavno je pet ključnih pitanja bilo protiv Demokratske stranke. No, naknadno se i šesto ključno pitanje okrenulo protiv Demokrata, a to je pitanje o trećem kandidatu, u ovom slučaju riječ je o tome da će libertijananac Gary Johnson dobiti pet posto glasova. To je znak da nešto nije u redu sa strankom koja drži Bijelu kuću. To je bilo šesto, ključno pitanje koje bi demokrate trebalo izbaciti iz Bijele kuće", pojasnio je profesor Lichtman.

Pitanja su vezana uz kratkoročnu i dugoročnu ekonomiju, socijalne nemire, uspjehe i neuspjehe vanjske politike i vojske, skandale i slične teme važne za politički život zemlje.

Lichtman ishod izbora na ovaj način predviđa već tri desetljeća. No, uzima u obzir mogućnost da će možda ovi izborni rezultirati biti drugačiji od predikcije i time će u sljedećima morati ili uvesti novo pitanje ili promjeniti  neka postojeća kako bi uspješnije predviđao sljedeće izbore.

''Moguće je da će doći vrijeme kada će promjena biti toliko kataklizmička da mijenja temelje načina na koji radimo politiku, i ovi izbori imaju taj potencijal – ne znamo još za sigurno, ali imaju potencijal'', zaključuje Lichtman.