Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nizozemski sudac Alphons Orie, koji je glasao protiv isključenja odvjetnika Čede Prodanovića i Jadranke Sloković iz obrane generala Čermaka, smatra da bi ga oni i dalje mogli zastupati pred Haškim sudom pod uvjetom da odustanu od zastupanja generala Ademija u RH i da angažiraju trećeg odvjetnika.


Tročlano predraspravno vijeće Haškog suda početkom mjeseca odlučilo je većinom glasova isključiti odvjetnike Čedu Prodanovića i Jadranku Sloković iz obrane generala Čermaka zbog sukoba interesa. 

Vezani članci Jadranka Sloković i Ivo Sanader Na presudu Sanaderu reagirao i HDZ, Sloković tvrdi: "Tog novca nema. A kod Barišića je navodno nađen pun ormar odijela" Slika nije dostupna Ivan Čermak ostao bez odvjetnika

Južnoafrički sudac Bakone Justice Moloto i belgijska sutkinja Christine van den Wyngaert bili su za njihovo isključenje, a sudac Orie glasovao je protiv.

"Prema mome mišljenju, činjenica da se još uvijek radi tek o
potencijalnom sukobu interesa preteže u prilog toga da Prodanović i Sloković i dalje zastupaju Čermaka", napisao je Orie u izdvojenom mišljenju objavljenom dva tjedna nakon odluke o isključenju, ističući da braniteljski tim mora angažirati trećeg odvjetnika u slučaju bilo kakvog postupanja u vezi s Ademijom.

Potencijalni sukob interesa dvoje odvjetnika pokrenula je Gotovinina obrana prošle godine otvarajući mogućnost da pozove generala Ademija, drugog klijenta tima Prodanović-Sloković, za svjedoka na suđenju.

Predraspravno vijeće većinom glasova 5. travnja isključilo je dvoje odvjetnika jer su smatrali da problem više nije samo u Ademijevu mogućem svjedočenju nego i u tome da bi ostankom dvoje odvjetnika Čermaku bila uskraćena mogućnost da svoju obranu gradi na prebacivanju odgovornosti na dvojicu sebi nadređenih - generala Antu Gotovinu i njegova zamjenika generala Rahima Ademija, zbog obveze odanosti koju Prodanović i Sloković imaju prema Ademiju kojeg zastupaju u sasvim drugom procesu u Hrvatskoj.

Orie je u izdvojenu mišljenju zapisao da je prerano spekulirati o mogućnosti takve obrane u ovako ranoj fazi postupka.

On je zapisao i da nema razloga sumnjati da Ademi i Čermak doista jesu upoznati sa svim relevantnim činjenicama u pogledu mogućeg sukoba interesa prije nego su dali suglasnosti da ih dvoje odvjetnika i dalje istodobno zastupaju.
"Smatram da su i Ademi i Čermak dovoljno kompetentni da ih se ne može lako zavarati", napisao je Orie.

On je u izdvojenu mišljenju poručio da dvoje odvjetnika ne mogu i dalje zastupati Ademija, ali i da je Ademijeva suglasnost da dvoje odvjetnika zastupa Čermaka od ključnog značenja jer uklanja eventualne dvojbe.

Orie je zaključio i da iz činjenice da Prodanović i Sloković od
Ademija nisu dobili nikakve informacije vezane uz slučaj Čermak proizlazi da nema stvarnog sukoba interesa jer je 'sukob' lojalnosti prema dvojici klijenata apstraktan.

Početak suđenja trojici generala, ranije zakazan za 7. svibnja,
odgođen je na neodređeno vrijeme.

Žalbeno vijeće još nije donijelo odluku o žalbi Markačeva odvjetnika Miroslava Šeparovića na isključenje iz predmeta. Prodanović i Sloković najavili su žalbu na odluku o isključenju, ali su tražili da im se produlji rok do objave izdvojenog mišljenja suca Oria.