Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

SLIJEDI OGRANIČAVANJE ULAZA NA PLAŽE?

"Pročitala sam Zakon o pomorskom dobru. Prošli su me trnci!" Gradonačelnica Supetra smatra da se ide u novu štetnu privatizaciju obale

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnica Supetra Ivana Marković u priopćenju je napisala svoj osvrt na prijedlog Zakona o pomorskom dobru. Marković smatra da se ide prema novoj privatizaciji pomorskog dobra.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković u priopćenju je napisala svoj osvrt na prijedlog Zakona o pomorskom dobru. 

"Prošli su me trnci već na samom početku čitanja, a bez da sam uopće došla do prvog članka Zakona", navodi se u priopćenju. 

Marković navodi što stoji u prvom članku Zakona: 

"Donošenjem novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama stvaraju se uvjeti za brži i uspješniji gospodarski razvitak Republike Hrvatske kao pomorske zemlje, stvaraju se uvjeti za ulaganja na pomorskom dobru", navodi članak. 

"U slučaju Republike Hrvatske to, bez ikakvih drugih tumačenja, gotovo sigurno čitam kao olakšavanje novih devastacija pomorskog dobra, te nova privatizacija i kolonizacija pomorskog dobra s obzirom na to da smo spremni na sve u svrhu 'razvoja' i 'boljitka turizama' na račun 'zapošljavanja' i 'rekordnih brojki'.

U članku 7. uvodi se nevjerojatna promjena - pomorsko dobro se daje na upravljanje vladi RH umjesto DORH-u, tj. vladi koja je provela privatizaciju svega što je vrijedilo u ovoj državi, a sada bi samostalno, bez kontrole i ovisno o volji premijera ucrtavala pomorsko dobro, granice, odobravali koncesije, zatvarali plaže i slično.

"Nervoza i nelagoda"

Daljnje čitanje Zakona izazivalo mi je sve veću nervozu i ogromnu nelagodu.

Podsjećam vas radi se o onoj istoj vladi kod koje je rekordan broj ministara, pomoćnika, tajnika završio u zatvoru i pod optužnicama radi pogodovanja privatnicima radi materijalne koristi i namještanja poslova na štetu Republike Hrvatske. Na pada nam napamet pristati na to da se naš najvredniji resurs stavi u ruke odlučivanja jedne osobe bez mehanizama kontrole.

Daljnje čitanje Zakona izazivalo mi je sve veću nervozu i ogromnu nelagodu budući da se u Zakon uvode termini kao u čl.11. 'opća upotreba pomorskog dobra se može ograničiti, a iznimno isključiti na određeno vrijeme iz koncesije'.

Nekako sam sigurna da će se naći sto i jedan razlog i objašnjenje zašto bi se baš taj komad naše plaže, našeg prirodnog bogatstva trebao dati u ruke tj. 'ograničiti na određeno vrijeme' baš tom nekom investitoru. Ne dolazi u obzir!

Ne dolazi u obzir da ćemo pristati na to! Službeni podaci vladinih organizacija u Italiji pokazuju da je gotovo 43 posto pješčanih plaža privatizirano od raznih resorta, kampova.

Što se priča otvara, to postaje sve gora! Umjesto da piše 'Novi zakon ONEMOGUĆIT će naplatu ulaska na plaže' tamo piše 'Neće olakšati naplatu ulaska na plaže', što znači da a priori pretpostavlja mogućnost naplate ulaska na plaže!

"Hoteli se žele povezati s plažama"

Prijedlog Zakona sadrži genijalnu ideju:

Hoteli koji su se prodali u privatizaciji naravno po sadašnjem Zakonu o pomorskom dobru nisu mogli kupiti plaže. Novi Zakon će im omogućiti da naše plaže ispod svojih hotela povežu u svoju 'funkcionalnu gospodarsku cijelinu', zatvore ih te naplaćuju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jasan odgovor Ministarstvo odgovorilo Pokretu otoka: Novi zakon neće olakšati ograđivanje i naplatu ulaska na plažu

Mi u Supetru jako dobro znamo kako se pokušalo i pokušava plaže privatizirati, a ovaj novi Zakon će to omogućiti bez problema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OTVORENO PISMO VLADI Uskoro bi se mogao početi naplaćivati ulaz na hrvatske plaže? Otočani ustaju protiv novog zakona

Prijedlog Zakona u čl. 88. predlaže uvođenje pojma 'morska plaža hotela, kampova i turističkih naselja' kao 'uređene morske plaže, koje su s izgrađenim turističkim sadržajima izvan granice pomorskog dobra povezane u funkcionalnu gospodarsku cjelinu'. Na ovo se nadovezuje čl.11. st.1. gdje stoji da se upotreba pomorskog dobra može ograničiti, dok se u st.2. istog članak uvodi mogućnost da se to 'ograničavanje dijela pomorskog dobra' i naplaćuje."

Slijed je jasan:

- PRIVATIZACIJA HOTELA
- POVEZIVANJE HOTELA SA PLAŽAMA
- OGRANIČAVANJE ULASKA NA PLAŽE
- NAPLATA PLAŽA

Ne dolazi u obzir da ćemo pristati na ovo!", navodi se zaključno u priopćenju gradonačelnice Marković. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene