Obavijesti Pretražite Navigacija
OTVORENO PISMO VLADI

Uskoro bi se mogao početi naplaćivati ulaz na hrvatske plaže? Otočani ustaju protiv novog zakona

Ilustracija/Plaža
Ilustracija/Plaža Foto: Nel Pavletic
Prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama omogućava se ograničenje opće upotrebe pomorskog dobra, njegovo ograđivanje pa čak i potencijalnu naplatu ulaska na plaže, upozorio je Pokret otoka u otvorenom pismu upućenom Vladi.

Nezadovoljni predloženim zakonskim rješenjem u koje su, kako tvrde, iz Pokreta otoka poslali su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, resornom ministru Olegu Butkoviću i državnom tajniku Josipu Bilaveru, upozorivši da su dijelovi Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nedopustivi.

Poručili su da su uvidom u novi prijedlog izuzetno zabrinuti za potencijalno ograničavanje korištenja pomorskog dobra, posebice dijela koji se odnosi na morske plaže, njegovog ograđivanja te naplate koja bi ugrozila pravo građana na korištenje morskih plaža i pomorskog dobra.

Pokret otoka napominje da nisu uključeni u formiranje novog zakonskog prijedloga iako se stalno zalažu za očuvanje pomorskog dobra i njegove javne upotrebe, posebice po pitanju morskih plaža.

Pročitajte i ovo Hrvatsko more je najčišće - 5 Hrvatska na vrhu Europe Naše more i službeno je najčišće, gosti presretni: "More je u cijelom svijetu zagađeno, a ovdje imamo čistoću, predivno"
Pročitajte i ovo Hrvatsko more je najčišće - 5 Hrvatska na vrhu Europe Naše more i službeno je najčišće, gosti presretni: "More je u cijelom svijetu zagađeno, a ovdje imamo čistoću, predivno"

Upozoravaju da svako ograničavanje pristupa moru i pomorskom dobru predstavlja ugrožavanje ljudskih prava te će, kako navode prouzrokovati niz negodovanja građana, javnih otpora i prosvjeda, što će dugoročno narušiti odnose u zajednici i investicijski potencijal na obali i otocima.

Javnim istupom žele ukazati na potencijalnu štetnost trenutnog prijedloga kako bi se navrijeme zaštitilo pravo javnog korištenja pomorskog dobra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene