Obavijesti Video Pretražite Navigacija
12 aviona

Stigle četiri ponude za kupnju aviona, dvije za nove, dvije za rabljene. Frka Petešić: "Zadovoljni smo"

U Ministarstvo obrane pristigle su četiri ponude za nabavu borbenih aviona

U Ministarstvu obrane Međuresorno povjerenstvo zaprimilo je ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona od Kraljevine Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske Republike i Države Izrael.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 "Koji bijedni spin" HDZ žestoko uzvratio: "Baćuška Milanović, vrhovni lažljivac, neće otkriti od koga je uzimao novac" Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 3 Borbeni avioni FOTO Prvih šest aviona Rafale u Hrvatskoj za nekoliko tjedana: "Za mene je to bilo ispunjenje dječačkog sna"

"Time je završila faza dostave ponuda i započeo proces evaluacije koji će trajati do kraja 2020. godine. Postupak će se voditi stručno s jasno utvrđenim kriterijima i sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku", poručuju iz MORH-a.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić izrazio je zadovoljstvo pristiglim ponudama.

"To su vrlo kvalitetne ponude, na tragu onoga što smo zacrtali kao ciljeve - da to budu avioni četvrte generacije, da budu kompatibilni s NATO-ovim standardima i da su to zapadne tehnologije. To je ono što smo dobili i zbog toga smo zadovoljni", izjavio je Frka-Petešić novinarima pred MORH-om.

Hrvatska je zaprimila dvije ponude za nove i dvije za rabljene avione. Norveška, koja je najavila sudjelovanje u postupku, odustala je od ponude jer nije mogla ispuniti postavljene kriterije, a Grčka i Italija nisu mogle odgovoriti na ponude u zadanim rokovima, kazao je Frka-Petešić.

Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske admiral Robert Hranj izvijestio je kako je Švedska Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Sjedinjene Američke Države nude novi F-16 blok 70, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

Frka-Petešić istaknuo je kako izraelska ponuda jamči da bi američka strana bila uključena na samom početku cijele procedure i na taj način osigurali bismo tripartitni ugovor između triju vlada.

Zaprimanjem ponuda za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova završila je faza dostave ponuda i započeo proces evaluacije, koji će trajati do kraja 2020. godine.

Govoreći o detaljima postupka evaluacije ponuda, Hranj je rekao kako to podrazumijeva intenzivnu interakciju sa svim ponuditeljima, nakon čega će se od njih zatražiti završna i najbolja ponuda.

"Nakon što primimo najbolje ponude, idemo u procjene svake ponude po utvrđenoj metodologiji, što će trajati mjesec dana. Mi smo zacrtali točan datum, koji je samo za nas obvezujući, 12. prosinca. Nakon toga se izrađuje studija izvodljivosti i, po dogovorenoj proceduri, predstavit ćemo naš prijedlog saborskom Odboru za obranu i Vijeću za obranu, a završni prijedlog uz stajališta ta dva tijela ide na Vladu", kaže Hranj.

Koliko je novca na raspolaganju?

Ministar obrane Mario Banožić prethodno je rekao je da stižu ponude za kupnju borbenih aviona. Nakon što se sve otvore, u iduća će se tri mjeseca provesti evaluacija i validacija, a krajem godine prijedlog bi trebao biti spreman za Vladu.

''Očekujem da će se odazvati svi koje smo pozvali'', rekao je ministar novinarima ispred Vlade. Na pitanje koliko novca ima na raspolaganju, Banožić je odgovorio da je to teško reći dok ne vide kakve su ponude.

Među ponudama je ona američka s novim F-16 i švedska s novim Gripenima. Ministar je potvrdio da se kupuje eskadrila od 12 aviona, ali o drugim detaljima nije želio govoriti.

Nakon odbijenice iz Ureda predsjednika da Pantovčak sudjeluje u povjerenstvu koje će razmatrati ponude, ministar je rekao da s predsjednikom Republike ima uredno brifinge i da je jedan imao jučer. Milanovićev Ured zahvalio se uz objašnjenje da će odluku donijeti Vlada. Ministar je izrazio žaljenje jer kaže da se radi o velikom projektu. ''Ovo govorim kao Hrvat, ovo je značajno za sve nas i našu sigurnost, ovo mora biti jedinstvena odluka'', zaključio je.

Švedska Vlada predala ponudu za Gripene

Predstavnici švedske državne Agencije za opremanje obrambenog sektorapri Ministarstvu obrane i predstavnici veleposlanstva Kraljevine Švedske u Hrvatskoj predali su ponudu za nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova temeljem hrvatskog zahtjeva za ponudom kroz ugovaranje na razini vlada. Švedska ponuda za nove zrakoplove Gripen C / D uključuje paket logističke podrške te obuku za pilote i tehničare Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene