Mario Banožić
Mario Banožić Foto: Davorin Visnjic

Ministar obrane Mario Banožić odbio je u srijedu u Splitu bilo kakvu mogućnost koja bi dovela u pitanje nabavu višenamjenskih borbenih aviona rafala, poručivši da će ugovor biti potpisan do kraja godine.


"Ne vidim nijedan problem koji se sad potencira u javnosti, a koji bi mogao dovesti u pitanje završetak procesa nabave višenamjenskih borbenih aviona, za koju moramo svi zajedno ocijeniti da je uistinu obavljena na profesionalan način, i očekujem da ugovor bude potpisan do kraja godine", kazao je u srijedu u Splitu ministar obrane Mario Banožić.

Zahvalio je "našim saveznicima iz Amerike" koji su dali podršku cijelom tom procesu.

"Dali su support, jer znaju koliko znači Hrvatsko ratno zrakoplovstvo za kompletnu obranu Hrvatske i za naš geostrateški položaj", rekao je Banožić novinarima za današnjeg obilaska Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije - ASDA 2021. u Spaladium areni.

Obilježavanje 28. obljetnice VRO Medački džep - 3 Obljetnica operacije Medački džep: "Kad pogledate susjedne zemlje koje su napale Hrvatsku vidite koliko smo otišli naprijed"

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s nabavom borbenih aviona rafala, ministar je rekao i je li s američkim partnerima razgovarao o kupnji dodatne opreme za koju bi trebala dozvola SAD-a.

"Hrvatska ima izvrsnu suradnju s francuskim saveznicima u nabavi borbenih zrakoplova", ocijenio je i dodao da smo dobili "veliku podršku američkih saveznika pri našem izboru".

Po Banožićevim riječima, postoji pitanje koje se odnosi na TPT (Third Party Transfer).

"Pitanje u vezi s TPT-om odnosi se na kripto module koje tehnički ima svaka vojska. Znači, u ovom slučaju TPT je pitanje opreme koje se odnosi na francusku vojsku, dakle Hrvatska vojska će morati kupiti svoj modul i tako ćemo to riješiti direktno s Amerikancima", rekao je ministar.

Zoran Milanović Milanović komentirao nabavku borbenih aviona: "Ovo je posljedica toga što su Amerikanci bili malo preskupi za nas"

Na upit koliki je to novčani iznos između Hrvatske i SAD-a, Banožić je kazao kako mu je teško na to odgovoriti zato što Amerikanci kao naši saveznici doniraju iznimno vrijednu opremu.

"Kroz ove godine to je bio istinu veliki iznos", rekao je i pritom zahvalio na dosadašnjoj američkoj pomoći Hrvatskoj, ali i na pomoći koja će slijediti koja će se uskoro naći na sjednicama Vlade RH.

"Ta pomoć bit će iznimno značajna, i o tome smo jučer razgovarali s Amerikancima (konferencija Američko-jadranske povelje), a odnosi se na cyber sigurnost, hibridna djelovanja i razne kibernetičke aktivnosti. To je važno za hrvatsku obranu, za sve hrvatske institucije i gospodarstvenike, i u konačnici uklapa nas u jedan model budućeg savezništva koji će biti od iznimne važnosti za Hrvatsku", objasnio je Banožić

Dodao je kako je na jučerašnjoj konferenciji Američko-jadranske povelje u Podstrani kod Splita sudjelovalo, kako je istaknuo, "čak devet američkih generala".

Ministar Banožić također je rekao da postoji težnja za formiranje dodatne pričuvne brigade i njezino opremanje, a u tom su pogledu "otvorena pitanja nabave mnoge opreme, među njima i Stryker".

Komentirajući najnovije napetosti na Kosovu, rekao je kako Hrvatska ne treba biti zabrinuta zbog toga, pogotovo zato što je kao zemlja prošla slična iskustva.

"Imamo iskustva u tome, imamo savezništvo kroz NATO i vrlo oprezno treba postupati po bilo kakvom potezu koji se događa. Nažalost, svjedočimo i vidimo da se neke zemlje nisu mnogo odmakle od prijašnjih modela", rekao je Banožić komentirajući situaciju u vezi s Kosovom i prijetnjama iz Beograda.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju