Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Donošenje Pedagoškog standarda i Okvira nacionalnog kurikuluma, uspostava mehanizama za nagrađivanje izvrsnosti kod nastavnika i učenika, potpuno dokidanje treće smjene u školama, snažnije stipendiranje učenika i studenata te novi model financiranja doktorskih studija, neki su od ciljeva HDZ-ova izbornog programa na području obrazovanja i znanosti, koje je danas iznio HDZ-ov strateg za to područje Dragan Primorac.


Kao najveća postignuća HDZ-ove vlade u mandatu na isteku, Primorac je istaknuo zapošljavanje 6.907 stručnjaka u sustavu obrazovanja, 48,7-postotno povećanje ulaganja u znanost i školstvo, novi nastavni plan i program na temelju HNOS-a te započetu provedbu bolonjskog procesa.

Vezani članci Slika nije dostupna Primorac u posjeti učenicima Slika nije dostupna Rasterećuje li država konačno hrvatske osnovce?

"U protekle četiri godine izgrađeno je, dograđeno ili rekonstruirano 288 školskih objekata, organiziran je sustavni povratak hrvatskih znanstvenika iz inozemstva i osnovano šest veleučilišta", rekao je Primorac.

Naglasio je da HDZ u idućem mandatu obrazovanje namjerava učiniti dostupnim svima, a postotak visokoobrazovanih, sa sadašnjih sedam, podići na 12 do 13 posto.

Za dva postotna poena, na 4,5 do pet posto, namjeravaju podići i postotak onih koji studiraju u ukupnom stanovništvu, te bitno reducirati broj onih koji odustaju od studiranja.

Na popisu 500 najboljih sveučilišta u svijetu HDZ želi vidjeti barem zagrebačko sveučilište, a u narednom će razdoblju.

Primorac obećava i donošenje Pedagoškog standarda na prvom li drugom zasjedanju novog saziva Sabora, te dovršetak ujednačavanja sustava obrazovanja, što je, kaže, projekt koji zahtjeva razdoblje od osam godina i ulaganje oko 10 milijardi kuna.

Obećao je i udvostručenje ukupnog iznosa stipendija u iduće četiri godine, i to uglavnom u suradnji s gospodarstvom.

Obećao je i ministarstvo u potpunosti otvoreno građanima, koji će, kaže, državnim tajnicima i pomoćnicima ministra moći postavljati pitanja na tribinama koje će se održavati svaka tri do četiri mjeseca.